Zdravá, vyvážená strava bez gluténu (lepku)
Tajomstvom je zloženie!
Aby sme boli zdraví a vo fyzickej a psychickej pohode, mali by sme v stravovaní dbať na rozmanitosť, pestrosť a vyváženosť, piť veľa vody, šetrne zaobchádzať so soľou a pravidelne sa venovať pohybu. Zdravá, vyvážená životospráva sa dá zobraziť pomocou pyramídy zdravej výživy, ktorá pozostáva z rôznych úrovní. Každý odsek obsahuje určitú skupinu potravín.
Potraviny na dolnej úrovni pyramídy (zelenina a ovocie) by sa mali konzumovať vo väčšom množstve, tie z hornej úrovne (tuky, sladkosti) zasa v menšom množstve.
Ovocie a zelenina:
Ku každému hlavnému jedlu
Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a antioxidanty. Každý deň by sme mali zjesť 3 porcie zeleniny a 2 porcie ovocia, podľa možnosti rôznych farieb (1 porcia = najmenej 120 g = za hrsť).
Obilniny, zemiaky a strukoviny:
Denne
Výrobky z obilnín ako je bezlepkový chlieb a bezlepkové cestoviny, zemiaky a ryža, pohánka, amarant a quinoa, ale aj strukoviny ako sú fazuľa, hrach, šošovica, cícer, obsahujú veľa komplexných ( vhodných) sacharidov a vlákniny, okrem toho aj bielkoviny, vitamíny predovšetkým skupiny B a minerálne látky. Dodávajú energiu ktorú telo dokáže ľahko premeniť. Ku každému hlavnému jedlu by sme mali zjesť jednu z potravín tejto skupiny, teda 3 porcie denne. Jedna porcia = asi 80-100 g bezlepkového chleba, asi 200 g zemiakov, asi 100 g bezlepkových cestovín, 60-100 g strukovín.
Mlieko a mliečne výrobky:
Denne
Mlieko a mliečne výrobky ako je jogurt, tvaroh a syr sú zdrojom bielkovín, tukov, vápniku a vitamínov, predovšetkým v tukoch rozpustného vitamínu D. Denne by sme mali zjesť 2-3 porcie, podľa možnosti so zníženým obsahom tuku. Jedna porcia = asi 200 ml mlieka, 150 - 180 g jogurtu alebo tvarohu, 30 g syra.
Mäso, ryby, vajcia:
Denne dostatočne
Mäso, ryby a vajcia obsahujú bielkoviny, tuky, minerálne látky a vitamín B. Aj rastlinné zdroje bielkovín ako je tofu, ale čiastočne aj strukoviny, môžeme pripočítať k tejto skupine. Každý deň by sme mali striedavo jesť 1 porciu mäsa alebo rýb (asi 100-120 g), alebo ako alternatívu 2 krát do týždňa strukoviny (asi 60 g), či iné alternatívne zdroje bielkovín. Najzdravšie je chudé hovädzie mäso, hydina a ryby. Vajcia by sme pre ich vysoký obsah cholesterolu mali jesť maximálne 2 krát do týždňa.
Tuky, oleje a sladkosti:
Denne s mierou
Tuky a oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny a lipofi lné vitamíny (A, D, E, K). Najzdravšie sú rastlinné tuky ako sú olivový olej lisovaný za studena, či jadrové oleje. Denné maximálne množstvo by malo byť 3 porcie po 10 g. Živočíšne tuky, napr. maslo, by sa mali používať s mierou. Sladkosti, slané pochutiny a sladené nápoje konzumujte len príležitostne a s cukrom šetrite.
Zdroj: Ako ľahšie žit s celiakiou, uverejnené so súhlasom firmy Dr. Schär.