Čo znamená bezlepková strava?
Bezlepková strava je zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie.
V súčasnej dobe je jedinou možnou terapiou pri celiakii bezlepková strava. Pritom musíme dbať na to, aby sme sa zriekli všetkých potravín vyrobených z obilnín obsahujúcich lepok. Nezáleží pritom na množstve lepku, pretože aj minimálne množstvá lepku, resp. stopy lepku, môžu zapríčiniť škody, aj keď nie všetci pacienti môžu bezprostredne po požití určitého množstva trpieť hneď ťažkosťami. Ak sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, potom môže opäť dôjsť k poškodeniu sliznice tenkého čreva bez výskytu zjavných symptómov.
Preto je dôležité správať sa pri výbere potravín a pri jedle veľmi opatrne, samozrejme bez toho aby sme pri pomyslení na lepok hneď prepadli panike alebo celkom stratili sebaistotu - takéto správanie nie je vôbec potrebné. Prechodom na bezlepkovú diétu nastáva množstvo pozitívnych zmien a bez použitia akýchkoľvek liekov sa dá zabezpečiť optimálny zdravotný stav. Samozrejme, nie je jednoduché celkom sa zriecť pečiva a cestovín, koniec koncov to sú dôležité zložky moderného stravovania. Prechod na bezlepkové stravovanie uľahčuje množstvo prirodzene bezlepkových potravín (kukurica, ryža, zemiaky, mäso, ryby, ovocie, zelenia, ...) ako aj špeciálne zhotovené bezlepkové výrobky (chlieb, cestoviny, koláče, korpusy na pizzu, múka, sušienky, sladkosti, hotové jedlá). Tieto špeciálne potraviny sú označené nápisom „bezlepkový“ a/alebo symbolom „prečiarknutého klasu“ a sú dostupné na lekársky predpis v lekárňach pri ich čiastočnej úhrade zo zdravotného poistenia. Ich zoznam a množstevné limity sú aktuálne publikované na webovej stránke MZSR. (Dostupné na internete: www.health.gov.sk/?zoznam-dietetickych-potravin). Okrem toho je možné bezlepkové potraviny zakúpiť v drogériach DM, v obchodoch s biopotravinami, ako aj v niektorých supermarketoch. Označenie ako „bezlepkový“ a/alebo symbol „prečiarknutého klasu“ uľahčuje pacientom ich výber pri nákupe.
Zdroj: Ako ľahšie žit s celiakiou, uverejnené so súhlasom firmy Dr. Schär.