Bezlepkové druhy obilia a spol.
Výber obilia neobsahujúceho lepok je väčší ako by sme predpokladali.
Nie všetky druhy obilia obsahujú lepok. Existujú niektoré druhy, ktoré sú od prírody bezlepkové a dajú sa použiť ako náhrada tých, ktoré lepok obsahujú. K prirodzene bezlepkovým druhom obilia patrí kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant, tef (milička habešská) a quinoa.
Vlastnosti pri príprave pečením sa u bezlepkových druhov obilia odlišujú od tých, ktoré obsahujú lepok, pretože glutén ako lepková bielkovina uľahčuje pečenie. Je potrebné dbať na to, aby prirodzene bezlepkové druhy obilia neboli kontaminované od druhov obilia obsahujúcich lepok (napr. pri mletí, pri preprave alebo skladovaní). Pre čo najväčšiu bezpečnosť by ste mali uprednostňovať druhy obilia a múky ktoré sú označené ako „bezlepkové“, alebo sú odporúčané celiatickými spoločnosťami.
Okrem toho sú aj zemiaky alebo strukoviny ako fazuľa a šošovica bezlepkové a sú dôležitou zložkou vyváženého bezlepkového stravovania. Najlepšie je ak využijeme celú paletu bezlepkových druhov obilia ako aj zemiaky a rôzne strukoviny a zostavíme z nich pestrý jedálniček. To je základom vyváženého a zdravého stravovania.
Zdroj: Ako ľahšie žit s celiakiou, uverejnené so súhlasom firmy Dr. Schär.