MAGAZÍN

LIEČBA

LIEČBA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
8896x prečítané
Vytvorené:
21:44 02.11.2004
Hodnotenie:
Podstata liečby spočíva v diéte, pričom z potravy vynechávame výrobky z múky obsahujúcej lepok. Nahrádza sa bezlepkovou múkou, ktorá je aj s množstvom výrobkov dostupná aj na našom trhu. Po zavedení bezlepkovej diéty dochádza v priebehu 7- 10 dní k zlepšeniu chuti do jedla a po niekoľkých týždňoch dochádza aj k prírastkom na váhe, upravuje sa aj stolica. ...
Úvod do celiakie

Úvod do celiakie

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
18933x prečítané
Vytvorené:
23:11 07.10.2007
Hodnotenie:
V rubrike Downloads nájdete pdf súbor s dvojstranou z časopisu Spoločne pre zdravie (jeseň 2007), ktorý vydáva Spoločná zdravotná poisťovňa. Na článku sa významne podieľala MUDr. Kabátová a je naozaj výborným "Úvodom do celiakie"....
informacia o glutene

informacia o glutene

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
5820x prečítané
Vytvorené:
20:48 30.11.2004
Hodnotenie:
kto by sa chcel viacej nieco dozvediet o glutene ako takom, co sposobuje a preco by mal byt vyluceny celkovo z nasich potravin odporucam stranku.. www.dreamspace.sk/volnost.htm ........sekcia "o zivotosprave" a v nej bezglutenova dieta. pekne citanie:) cillitka...
POTRAVINOVÉ ODPORÚČANIA

POTRAVINOVÉ ODPORÚČANIA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
7343x prečítané
Vytvorené:
21:48 02.11.2004
Hodnotenie:
• Hlavným zdrojom lepku sú základné obilniny - pšenica, raž, jačmeň, ovos a výrobky z nich - múka, krupica, ovsené vločky, pudingový prášok, biela káva - melta a pod. Zistilo sa, že ovos v menších množstvách pacienti dobre znášajú, avšak výrobky s názvom „ovsený“ často obsahujú i prímesi iných obilnín, takže lepok sa v nich nakoniec nachádza. Do diéty sa preto neodporúča zaraďovať ani výrobky z ovsa. ...
LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
6216x prečítané
Vytvorené:
21:47 02.11.2004
Hodnotenie:
U niektorých pacientov sa najmä v začiatku ochorenia prejavuje neznášanlivosť aj ďalších potravín ako napr. kvasnice, huby, sója, kurčatá, vajcia, tuniak a mlieko. Enzým laktáza je potrebný k rozloženiu a k vstrebávaniu laktózy (mliečneho cukru) z kravského mlieka v črevných klkoch (z laktózy vzniká glukóza a galaktóza). Pri alergii na lepok a zápalovom postihnutí tenkého čreva sa často prejavujú aj príznaky laktózovej intolerancie: nutkanie na zvracanie, nafukovanie, hnačka a pod. v čase 30 minút – 2 hodiny po konzumácii mlieka alebo inej potraviny obsahujúcej laktózu. ...
PROGNÓZA

PROGNÓZA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
7216x prečítané
Vytvorené:
21:45 02.11.2004
Hodnotenie:
Celoživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty umožňuje život bez ťažkostí a predchádza vzniku komplikácií (napríklad lymfómov). Sliznica čreva sa regeneruje pri prísnom dodržiavaní diéty, choroba je v tomto prípade reverzibilná. Ak sa ochorenie nelieči (prísnou diétou), alebo je nepoznané, vznikajú mnohé komplikácie spôsobené aj nedostatočným vstrebávaním živín – postihnutie nervového systému, kostí, pankreasu, pečene, štítnej žľazy a iné vážne ochorenia (epilepsia, diabetes mellitus, ochorenia a poruchy pečene, poruchy imunity). ...