POTRAVINOVÉ ODPORÚČANIA
pridané: 2.11.2004 o 21:48 |
vytlačiť
• Hlavným zdrojom lepku sú základné obilniny - pšenica, raž, jačmeň, ovos a výrobky z nich - múka, krupica, ovsené vločky, pudingový prášok, biela káva - melta a pod. Zistilo sa, že ovos v menších množstvách pacienti dobre znášajú, avšak výrobky s názvom „ovsený“ často obsahujú i prímesi iných obilnín, takže lepok sa v nich nakoniec nachádza. Do diéty sa preto neodporúča zaraďovať ani výrobky z ovsa.
• Múka je súčasťou mnohých jedál – obsahuje ju chlieb, pečivo, múčne pokrmy, cestoviny, sušienky, koláče, zákusky, ale i polievky, omáčky, jedlá vyprážané v obale a pod. Zložky obilnín sú súčasťou mnohých hotových pokrmov, polotovarov aj prísad, v ktorých by ich spotrebiteľ azda ani neočakával, nachádzajú sa napríklad v niektorých salámach, párkoch, jaterniciach, mäsových paštétach a pod. Ak ideme pacientovi, ktorý dodržuje bezlepkovú diétu, podávať nový alebo neznámy výrobok, mali by sme si dôkladne preštudovať informácie pre spotrebiteľa uvedené na obale. V prípade neistoty sa treba informovať u výrobcu.
• Medzi vhodné potraviny, ktoré sa môžu zaraďovať do bezgluténovej diéty a sčasti nahrádzajú bežné obilniny, patrí kukurica, zemiaky, sója, proso, amarant, pohánka, fazuľa, ryža (niekedy robí problém pri ťažších formách ochorenia) a výrobky z nich (múky, kaše, škroby atď.).
• Pre pacientov s celiakiou sa vyrábajú špeciálne diétne výrobky z obilnín, z ktorých bol odstránený lepok (bezlepková múka, chlieb, keksy a pod.). Dostupné sú v špecializovaných predajniach.
• Niekedy je potrebné zo stravy vylúčiť aj mlieko, pretože zápal črevnej sliznice pri celiakii môže spôsobiť jeho neznášanlivosť. Po úprave zdravotného stavu možno mlieko opäť podávať.
• Na začiatku diéty sa obmedzujú druhy ovocia a zeleniny s tuhou šupkou, jadierkami, najlepšie je podávať ich po úprave varením a dusením. Keď príznaky choroby ustúpia, možno prejsť na normálnu konzumáciu ovocia a zeleniny.
• V diéte sa používajú sa ľahko stráviteľné jednodruhové tuky – slnečnicový alebo repkový olej, či maslo.
COPYRIGHT © 2003 BY VLADIMÍR RIMÁR
ČLEN VÝBORU
ZDRUŽENIA RODIČOV A PRIATEĽOV
DETÍ A MLADISTVÝCH S COELIAKIOU
• Múka je súčasťou mnohých jedál – obsahuje ju chlieb, pečivo, múčne pokrmy, cestoviny, sušienky, koláče, zákusky, ale i polievky, omáčky, jedlá vyprážané v obale a pod. Zložky obilnín sú súčasťou mnohých hotových pokrmov, polotovarov aj prísad, v ktorých by ich spotrebiteľ azda ani neočakával, nachádzajú sa napríklad v niektorých salámach, párkoch, jaterniciach, mäsových paštétach a pod. Ak ideme pacientovi, ktorý dodržuje bezlepkovú diétu, podávať nový alebo neznámy výrobok, mali by sme si dôkladne preštudovať informácie pre spotrebiteľa uvedené na obale. V prípade neistoty sa treba informovať u výrobcu.
• Medzi vhodné potraviny, ktoré sa môžu zaraďovať do bezgluténovej diéty a sčasti nahrádzajú bežné obilniny, patrí kukurica, zemiaky, sója, proso, amarant, pohánka, fazuľa, ryža (niekedy robí problém pri ťažších formách ochorenia) a výrobky z nich (múky, kaše, škroby atď.).
• Pre pacientov s celiakiou sa vyrábajú špeciálne diétne výrobky z obilnín, z ktorých bol odstránený lepok (bezlepková múka, chlieb, keksy a pod.). Dostupné sú v špecializovaných predajniach.
• Niekedy je potrebné zo stravy vylúčiť aj mlieko, pretože zápal črevnej sliznice pri celiakii môže spôsobiť jeho neznášanlivosť. Po úprave zdravotného stavu možno mlieko opäť podávať.
• Na začiatku diéty sa obmedzujú druhy ovocia a zeleniny s tuhou šupkou, jadierkami, najlepšie je podávať ich po úprave varením a dusením. Keď príznaky choroby ustúpia, možno prejsť na normálnu konzumáciu ovocia a zeleniny.
• V diéte sa používajú sa ľahko stráviteľné jednodruhové tuky – slnečnicový alebo repkový olej, či maslo.
COPYRIGHT © 2003 BY VLADIMÍR RIMÁR
ČLEN VÝBORU
ZDRUŽENIA RODIČOV A PRIATEĽOV
DETÍ A MLADISTVÝCH S COELIAKIOU