Potravinárska sekcia
Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV
Ústav biotechnológie potravinárstva FCHPT STU Bratislava
Slovenská spoločnosť pre výživu,
STUVITAL, s.r.o.
Občianske združenie celiatikov Bratislava
Celiakia a potraviny
Odborný seminár pre pacientov s ochorením celiakia
VSTUP VOĽNÝ
Termín konania: 24. novembra 2012, (sobota) od 10,00 hod. - 14,30 hod.
Miesto konania: Aula Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, Radlinského 9, 821 37 Bratislava, (vchod do budovy aj z Kollárovho námestia, zastávka trolejbusu č. 212, č. 207, č. 208, č. 206)
Hlavný organizátor:
Potravinárska sekcia SSPLPVV, FCHPT STU - Ing. Ladislav Staruch, PhD., Bratislava
OBČIANSKE ZDRUŽENIE CELIATIKOV - Ing. Mikuláš Hajtáš, Bratislava
Odborný garant: MUDr. Igor Páv- gastroenterológ, FNsP Bratislava
P r o g r a m
VII. ročníka medzinárodného odborného seminára Celiakia a potraviny
9,00 – 10,00 hod. Registrácia účastníkov
10,00 – 10,10 hod. Otvorenie a privítanie hostí
/ Ing. L. Staruch, PhD. - FCHPT STU Bratislava,
Ing. M. Hajtáš , PhDr. K. Hajtášová - OZC Bratislava /
10,10 – 10,30 hod. Diagnóza Celiakia
/ MUDr. J. Kabátová, detský gastroenterológ , Piešťany /
10,30 – 10,50 hod. Malabsorbcia fruktózy. Senzitivita na lepok – odlišné ochorenie od celiakie. Zmeny na sliznici tenkého čreva po nízkych a stredných dávkach lepku u celiatika.
/ MUDr. I. Páv , gastroenterológ pre dospelých , Bratislava /
10,50 – 11,10 hod. Celiakia a jej liečba
/ MUDr. Renáta Szépeová PhD, detský gastroenterológ, Martin /
11,10 – 11,30 hod. Bezlepková diéta
/ Ing. J. Kabátová , nutričný poradca GEA, Dr. Schär /
11,30 – 11,45 hod. Prestávka
11,45 – 12,00 hod. Možnosti zvýšenia zdravotného úžitku bezlepkových potravín prídavkom zdraviu prospešných látok
/ Ing. M. Kováčová PhD, Doc. Ing. L. Dodok PhD, Ing. L. Mikuš PhD , Ing. L. Staruch PhD /
12,00 – 13,30 hod. Prezentácie výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín – blok informácií zástupcov spoločností
Novalim, - Ing. J.Poprac CSc, Dr. Schär – T. Ornik , J. Boras Taliansko, NOMINAL-M. Novák, ČR, EUROZONA T. Veleba, ČR, Jizerské pekárny- P. Dušák , ČR, / Happylife – Valpiform Francúzsko,– P. Veselský , Vitalica – R. Gažo, Zdravý Styl, L. Michalík, ČR, Bio-celia , Schnitzer, Nemecko, J. Molnár , Fine Bakery, bývale Viedenské pekárne, K. Kirschner,
13,30 – 14,30 hod. Panelová diskusia za účasti odborníkov z oblasti výživy a potravinárstva - (mliečne, mäsové,pekárenské výrobky, čaje, nápoje a požívatiny, kozmetika, zloženie potravín, prídavné látky, alergény, kontrola potravín...
/Doc.PharmDr. J. Augustín, PhD., Doc. Ing. M. Greifová, PhD., Ing. G. Greif, PhD., Doc. Ing. J. Hojerová, PhD., Doc. Ing. S. Sekretár PhD., Ing. L. Staruch, PhD., a ostatní prítomní hostia.../
14,30 hod. Záver
Počas podujatia sa bude realizovať od 8.00 hod do ukončenia semináru aj predaj resp. ochutnávka výrobkov zastúpených spoločností .
Kontakt : Občianske združenie celiatikov Bratislava
PhDr. Katarína Hajtášová, tel:02/556 42 718, Ing. M. Hajtáš mob. :0905881639, e-mail: mhajtas@mail.t-com.sk