Bezlepkové pivo je v poriadku, ale pozor na pivá s „nízkym obsahom lepku“
pridané: 7.5.2012 o 13:32 |
vytlačiť
Jačmeň sa používa na výrobu väčšiny tradične vareného bežne predávaného piva, ale či hotový výrobok obsahuje významné množstvo lepku, zostáva nevyriešené.
Množstvo pivovarov označuje niektoré pivá varené z jačmeňa ako pivá „s nízkym obsahom lepku“. Pivovary tvrdia, že proces varenia odstraňuje alebo znižuje obsah lepku v pive na úroveň, ktorá je pre ľudí s precitlivenosťou na lepok prijateľná.
Možno ani nie je prekvapujúce, že nedávna štúdia šesťdesiatich komerčných pív odhalila názor, že proces varenia piva lepok odstraňuje, alebo ho znižuje na úroveň pre ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku zanedbateľnú.
Pivá testované v novej štúdii, vrátane niektorých značiek označených „s nízkym obsahom lepku“, obsahujú hordeín, čo je forma lepku nachádzajúca sa v jačmeni v množstvách, ktoré by podľa výskumníkov mohli u pacientov s celiakiou vyvolať symptómy.
Kompletnú štúdiu, ktorá rieši tento spor o obsahu lepku v pive, nájdete v časopise ACS’ Journal of Proteome Research. Michelle Colgrave a jej kolegovia vo svojom článku vysvetľujú, že celiakia postihuje viac ako 2 milióny ľudí po celom svete.
Vysvetľujú, že ich štúdia čelila počiatočným ťažkostiam, pretože zisťovanie lepku v sladových výrobkoch pri použití existujúcich testov bolo ťažké, keďže testy boli veľmi nepresné. Preto vedci vyvinuli nový, vysoko presný test pre hordeín, súčasť lepku v pivách na báze jačmeňa.
Ako mnohí očakávali, analýzou 60 predajných pív sa zistilo, že osem značkových pív označených „bez lepku“ , lepok neobsahovalo. Všetkých osem komerčných pív označených „bez lepku“, v skutočnosti bolo bez lepku.
Bežne predávané pivá však obsahovali významné množstvo lepku. Najalarmujúcejšie bolo zistenie, že dve značkové pivá označené „s nízkym obsahom lepku“, obsahovali toľko lepku, ako bežné pivo.
S rýchlo rastúcim trhom bezlepkových výrobkov niet divu, že výrobky, ktoré sa zameriavajú na ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku, môžu prekĺznuť na trh a pritom v skutočnosti obsahovať množstvo lepku, ktoré je neprijateľné a prípadne škodlivé ľuďom, ktorí sú citliví na bielkoviny.
Problém čiastočne zhoršuje nedostatok štandardov pojmu „bez lepku“, alebo aké úrovne by najlepšie reagovali na potreby ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku.
Bremeno rozhodovania o tom, ktoré výrobky sú alebo nie sú bezpečné, zostáva v značnej miere na zákazníkoch, ktorí sa musia spoliehať na voľnú spleť výrobcov a organizácií na certifikáciu výrobkov, ktoré snáď majú vedomosti, sú vedecky podložené a spoľahlivé. Kde je veda nejasná, tam existuje priestor pre podvrhy.
Z toho vyplýva záver, že bezlepkové pivá v predaji sa zdajú byť skutočne bezlepkové a bezpečné pre ľudí s celiakiou a s neznášanlivosťou lepku, kým všetko označené „s nízkym obsahom lepku“ je potenciálne rizikové.
Zdroj: ACS' Journal of Proteome Research
Jefferson ADAMS
Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk
Množstvo pivovarov označuje niektoré pivá varené z jačmeňa ako pivá „s nízkym obsahom lepku“. Pivovary tvrdia, že proces varenia odstraňuje alebo znižuje obsah lepku v pive na úroveň, ktorá je pre ľudí s precitlivenosťou na lepok prijateľná.
Možno ani nie je prekvapujúce, že nedávna štúdia šesťdesiatich komerčných pív odhalila názor, že proces varenia piva lepok odstraňuje, alebo ho znižuje na úroveň pre ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku zanedbateľnú.
Pivá testované v novej štúdii, vrátane niektorých značiek označených „s nízkym obsahom lepku“, obsahujú hordeín, čo je forma lepku nachádzajúca sa v jačmeni v množstvách, ktoré by podľa výskumníkov mohli u pacientov s celiakiou vyvolať symptómy.
Kompletnú štúdiu, ktorá rieši tento spor o obsahu lepku v pive, nájdete v časopise ACS’ Journal of Proteome Research. Michelle Colgrave a jej kolegovia vo svojom článku vysvetľujú, že celiakia postihuje viac ako 2 milióny ľudí po celom svete.
Vysvetľujú, že ich štúdia čelila počiatočným ťažkostiam, pretože zisťovanie lepku v sladových výrobkoch pri použití existujúcich testov bolo ťažké, keďže testy boli veľmi nepresné. Preto vedci vyvinuli nový, vysoko presný test pre hordeín, súčasť lepku v pivách na báze jačmeňa.
Ako mnohí očakávali, analýzou 60 predajných pív sa zistilo, že osem značkových pív označených „bez lepku“ , lepok neobsahovalo. Všetkých osem komerčných pív označených „bez lepku“, v skutočnosti bolo bez lepku.
Bežne predávané pivá však obsahovali významné množstvo lepku. Najalarmujúcejšie bolo zistenie, že dve značkové pivá označené „s nízkym obsahom lepku“, obsahovali toľko lepku, ako bežné pivo.
S rýchlo rastúcim trhom bezlepkových výrobkov niet divu, že výrobky, ktoré sa zameriavajú na ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku, môžu prekĺznuť na trh a pritom v skutočnosti obsahovať množstvo lepku, ktoré je neprijateľné a prípadne škodlivé ľuďom, ktorí sú citliví na bielkoviny.
Problém čiastočne zhoršuje nedostatok štandardov pojmu „bez lepku“, alebo aké úrovne by najlepšie reagovali na potreby ľudí s celiakiou alebo s neznášanlivosťou lepku.
Bremeno rozhodovania o tom, ktoré výrobky sú alebo nie sú bezpečné, zostáva v značnej miere na zákazníkoch, ktorí sa musia spoliehať na voľnú spleť výrobcov a organizácií na certifikáciu výrobkov, ktoré snáď majú vedomosti, sú vedecky podložené a spoľahlivé. Kde je veda nejasná, tam existuje priestor pre podvrhy.
Z toho vyplýva záver, že bezlepkové pivá v predaji sa zdajú byť skutočne bezlepkové a bezpečné pre ľudí s celiakiou a s neznášanlivosťou lepku, kým všetko označené „s nízkym obsahom lepku“ je potenciálne rizikové.
Zdroj: ACS' Journal of Proteome Research
Jefferson ADAMS
Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk
Diskusia k magazinu (1)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 22:55 20.5.2012
Ktovie, či sa na hordeín zameriavali aj testy v Čechách a na Slovensku, pri ktorých pivá ako Pilsner či Budvar spĺňali bezlepkovú normu 20mg/kg.