Vianočné bezlepkové bobaľky a dukátové buchtičky
Vianoce sú už predo dvermi a tú nádhernú vianočnú atmosféru, ktorá sa šíri námestiami v podobe vône vareného vína a punču, by sme mohli naberať priehrštím. Doma mi už vyše týždňa vyhrávajú vianočné koledy od našich slovenských až po tie anglické a španielské Aróma lampa má taktiež svoju sezónu a každý deň z nej sála iná vianočná vôňa. Tak nesmierne si toto obdobie užívam, lebo je to prvý krát za posledné 4 roky, čo som na Vianoce konečne doma
A aby toho nebolo málo, tak sme si doma spravili predčasné Vianoce. Bobaľky u nás nikdy neboli tradíciou, no z rozprávania mojej maminy a starkej o nich čo to viem. A keďže sú obľúbeným vianočným dezertom môjho spolubývajúceho, spravila som mu tú radosť a upiekla ich.
Čo ma nesmierne potešilo, bolo kysnuté cesto, ktoré sa správalo takmer úplne ako lepkové A pokiaľ doma pravidelne pečiete bezlepkáči, viete si predstaviť, akú obrovskú radosť som mala Môj vnútorný bohémsky hlas ma prehovoril, aby som do cesta som šupla celých 250 ml šľahačkovej smotany (mala som len ryžové mlieko a smotanu, takže som to nejako nakombinovala), ale pokiaľ si strážite váhu, pokojne sa zaobídete aj s čerstvým kravským či rastlinným mliekom. Ako bonus je, že tieto bobaľky nepotrebujú ani gram vajíčka - taká úžasná je táto múka
O tom, že tieto bobaľky sú jemné ako páperie by som vám teraz spísala ódy a že okrem nich z nich upečiete aj vekmi - vekúcimi obľúbené dukátové buchtičky, to je už ako vyhrať lotériu. Za celých 9 rokov, čo mám celiakiu, som nemala dukátové buchtičky a asi si viete predstaviť, ako som ich len stlačila (fotky buchtičiek pridám už čoskoro )
Preto verím, že vám tento recept urobí nesmiernu radosť - rovnakú ako som mala ja a že vaše bezlepkové dietky poteší výsledok
Na 4 stredne veľké porcie bobaliek budeme potrebovať:
Čas prípravy: 15 min Čas pečenia: 12 min Teplota pečenia: 200°C
+ 40 min kysnutie
400 g múky Promix Forte
20 g (1 PL) trstinového cukru
350 ml vlažného rastlinného alebo plnotučného mlieka (pre fajnšmekrov smotana )
1 kocka (42 g) česrtvého droždia
80 g vanilkového cukru
50 g masla (alebo kokosového oleja)
Na dokončenie bobaliek:
Teplé mlieko
Med
Mletý mak, orechy alebo tvaroh
Rozpustené maslo
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame trstinový cukor a droždie a odložíme bokom kysnúť. V miske zmiešame múku s vanilkovým cukrom a v strede spravíme jamku na kváskové mlieko. Maslo si zatiaľ rozpustíme a necháme bokom schladnúť.
2. Do jamky vylejeme vykysnutý kvások a mixérom dobre premiešame na hladké cesto (pozor! bude sa správať podobne ako lepkové cesto ) - cesto bude trošku tuhé, no kysnutím krásne zvláčnie. Prikryjeme vrchnákom z misky a necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem.
3. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami premiesime. Rozdelíme na dve časti a každú časť rozdelíme na ďaľšie štyri časti. Každú časť nakrájame na malé kúsky, ktoré pomocou naolejovaných (omaslených) dlaní vytvarujeme do malých guličiek.
4. Guličky kladieme na plech vystlaným papierom na pečenie dostatočne vzdialené od seba, aby sa pekne upiekli do malých buchtičiek. Poprášime (alebo potrieme) vlažnou vodou a necháme ďalších 10 min podkysnúť.
5. Vykysnuté bobaľky potrieme maslom, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
Na dokončenie bobaliek:
Do teplého mlieka rozmiešame 1 - 2 PL medu (podľa toho, aké sladké chceme bobaľky) a čerstvé bobaľky namočíme asi na 30 sekúnd do mlieka - pečivo je ozaj veľmi jemné a veľmi rýchlo sa rozmočí. Scedíme a preložíme do misky. Zasypeme orechmi, makom alebo čo nám je po chuti, zalejeme maslom a opatrne premiešame.
Podávame okamžite (najlepšie ešte teplé posypané práškovým cukrom).
TIP NA PRÍPRAVU
Hotové bobaľky môžeme uskladniť vo vzduchotesnej nádoby niekoľko dní alebo ich vychladnuté zabalíme so vrecka a odložíme do mrazničky. No úplne bezkonkurenčne najlepšie sú čerstvé.
Krásny advent kamoškovia moji
S láskou
Vaša Peťa