Celiakia a potraviny – prezentácia výrobkov
Súčasťou seminára Celiakia a potraviny, o ktorom ste mohli čítať v predchádzajúcom príspevku, bola aj prezentácia bezlepkových potravín. V hale Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU to v sobotu 24.11. fičalo už od 7 hodiny ráno. Výrobcovia a distribútori sa pripravovali na ochutnávky a predaj bezlepkových potravín v hale, no i na prezentácie v aule. Medzi prezentujúcimi ste mohli nájsť už známe značky, no i množstvo chutných noviniek. Záujemci celiatici dorazili už čoskoro a veru mali z čoho vyberať. Registrovaných účastníkov bolo takmer 300. Domov odchádzali spokojní a s plnými taškami potravín. Atmosféra bola výborná, tak Vám ju trocha priblížime.
Pre všetkých asi najznámejšia zahraničná spoločnosť Dr. Schär priniesla so sebou novinky ako sladký chlieb Pain Brioche, mramorový koláč štýlu bábovka Marmorkuchen, no i zemiakové Gnocchi. Zároveň prezradili, že už čoskoro prinesú aj na náš trh mrazené výrobky známe zo zahraničia. Onedlho sa môžeme tešiť na mrazenú pizzu vo viacerých príchutiach, zmrzlinu v kornútku, či kuracie prsty.
Spoločnosť Happylife prináša na náš trh chutné Babičkine oblátky v BIO kvalite, ktoré môžete kúpiť až v 6 príchutiach, sladké aj slané. Okrem vlastnej produkcie je zároveň distribútorom francúzskej spoločnosti Valpiform, ktorá ponúka celý rad bezlepkových produktov ako cestoviny, chlieb a pečivo, sladkosti aj slané. Táto je členom skupiny Lactalis, ktorá patrí medzi najväčšie potravinárske skupiny sveta. Obľúbený je momentálne Farmársky chlieb a novinkou sú výborné Sušienky s karamelom, ktoré mal každý možnosť ochutnať.
Ak ste hľadali Jizerské pekárny, našli ste ich poľahky. Vôňa langošov, ktoré piekli priamo na mieste bola neodolateľná. Okrem novej zmesi na langoše ste si mohli kúpiť aj Zmesi na chlieb ako biely, tmavý, slnečnicový, či viaczrnný. Spoločnosť zároveň predstavila aj nový rad chlebíkov, žemlí a lupačiek vo vreckách na pečenie, ktoré si ľahko vezmete so sebou a aj pri dopekaní v reštauráciách nehrozí kontaminácia.
Medzi novinkami sme stretli slovenskú firmu KULINART z Osuského. Spoločnosť sa venuje výrobe bez lepku, bez repného cukru, bez umelých sladidiel, bez cholesterolu, bez syntetických surovín a prísad, bez laktózy a mliečnej bielkoviny, no ako sami hovoria, nikdy nie bez chuti. Ochutnať sme mali možnosť voňavý pohánkový chlieb, bábovku, či slané chrumky Osuský zrnovec.
Novalim tentokrát priniesol na ochutnávku nový rad tmavších výrobkov s pohánkou Pekti. Bagetky sú vyrábané úplne bez chemických prísad, no pritom si zachovávajú tradičnú slovenskú chuť a kvalitu pečiva aj pri trvanlivosti 20 dní. Nezabudnime však pripomenúť aj parenú knedľu a parené buchty so slivkovým lekvárom, ktoré su hitom spoločnosti Novalim.
Česká spoločnosť Labeta upiekla bábovku zo svojej zmesi, ktorá je vhodná nielen pre celiatikov, no i diabetikov. Zároveň nás upozornili na ich Univerzálnu zmes na pečenie, ktorú môžete používať na sladko, no i na slano a na bezlepkový Kypriaci prášok do pečiva.
Rovnako aj spoločnosť Nominal upiekla na ochutnávku množstvo bezlepkových chlebíkov z obľúbených zmesí Pre zdravie. Spomenúť môžeme napríklad chlieb s ľanovou, či pohánkovou vlákninou.
Nováčikom na slovenskom trhu je aj spoločnosť Bio-Celia, ktorá je distribútorom nemeckej značky Schnitzer. V sortimente nájdete chlieb, pečivo, sladké tyčinky, mufiny aj lahodné koláče.
Fine Bakery, známe aj ako Viedenské pekárne príjemne prekvapili hádam všetkých. Ich výborne vyzerajúce a chutné koláčiky a predpečené pečivo sa vypredali rýchlosťou blesku.
V neposlednom rade musíme spomenúť spoločnosť Vitalica, ktorá je distribútorom hneď viacerých talianskych značiek. Hoci je značka Agluten už určitý čas na trhu, stále je nepoznaná. Ponúka však široký sortiment výrobkov pečiva ako napríklad tmavé bagety Filoncino, Focaccina s olivami, no aj sladké sušienky. Značky Lazzaroni a Sogni di cioccolato ponúkaju rôzne druhy sušienok. Výhodou týchto produktov je, že sú balené v rodinných 200g baleniach, no i mono a menších 60g baleniach, ktoré ľahko vezmete so sebou do práce alebo pribalíte malému celiatikovi do školskej tašky.
Onedlho sa môžete tešiť na nový katalóg bezlepkových výrobkov CELIATICA, ktorého vydanie oznámil všetkým účastníkom pán Tomáš Veleba zo spoločnosti EUROZONA. Zároveň predstavil nový projekt hotových jedál, ktoré si budete môcť kúpiť vždy na týždeň dopredu, no v budúcnosti by tieto rád rozšíril priamo do školských jedální.
Do budúcna dúfame, že sa budete môcť všetci zúčastniť takýchto výborných podujatí.
Pripravila: ČeJa
Fotografie z celej akcie nájdete tu: http://www.celiakia.sk/zdruzenia/obcianske-zdruzenie-celiatikov/fotogaleria-akcii-ozc/celiakia-a-potraviny-2012