Bezlepkové potraviny budú na recept
pridané: 29.11.2004 o 21:37 |
vytlačiť
O tom, že bezlepkové potraviny budú od januára na recept zrejme už počul každý z nás. O tom, ako to bude reálne fungovať sa hovorilo na sobotňajšom odbornom seminári organizovanom Občianskym združením celiatikov. Hosťom bola MUDr. Szalayová z ministerstva zdravotníctva.
Definitívne sa končí dotovanie výrobkov iba od jedného výrobcu. Bezlepkové potraviny budú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia.
Budú existovať dve skupiny potravín:
- bezlepkové potravinové suroviny (bezlepková múka, bezlepková krupica), ktoré budú hradené až do výšky 70% ceny
- bezlepkové potraviny (cestoviny, chlieb), ktoré budú hradené do výšky 50%
Bezlepkové potraviny budú dostupné v sieti lekární po celom území Slovenska, ktorých je v súčasnosti viac ako 1000 (reálne netreba očakávať, že ich budú mať, ale budú povinní ich objednať a vraj do 24 hodín aj zabezpečiť)
Na to, aby mal pacient nárok na potraviny, musí mať recept od odborného lekára. V našom prípade sa jedná o gastroenterológa, pediatra resp. internistu.
Vzhľadom na súčasnú legislatívu môže predpis vystaviť aj obvodný lekár a to na odporučenie lekára odborného. Recept však môže vystavovať len v priebehu nasledujúcich 6 mesiacov od poslednej návštevy odborného lekára.
Čo to v praxi znamená? Že bude potrebné navštíviť gastroenterológa minimálne raz za 6 mesiacov.
Výhodou systému je, že sa nestane, že bude dotácia vyčerpaná. Nejedná sa totiž tak, ako doteraz o limitovanú platbu z ministerstva zdravotníctva, ale o platby zo zdravotného poistenia, na ktorú bude mať po schválení nárok každý z nás.
Výhodou je rovnako zvýšenie počtu predajných miest, potraviny by sa mali takýmto spôsobom dostať aj do menších miest a dedín – tam, kde doteraz dostupné neboli.
Systém má samozrejme aj svoje nevýhody resp. chyby – asi tak, ako všetko nové, začínajúce. Aký je váš názor? Vyjadrite ho vo fóre v časti Sociálne výhody – Bezlepkové potraviny na recept.
(s cieľom „neštiepenia“ diskusie sú komentáre k tomuto článku znefunkčnené. rovnako tým chcem reagovať na pripomienku jednej z návštevníčok tejto stránky – že by sme mohli viac využívať fórum :-))
Definitívne sa končí dotovanie výrobkov iba od jedného výrobcu. Bezlepkové potraviny budú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia.
Budú existovať dve skupiny potravín:
- bezlepkové potravinové suroviny (bezlepková múka, bezlepková krupica), ktoré budú hradené až do výšky 70% ceny
- bezlepkové potraviny (cestoviny, chlieb), ktoré budú hradené do výšky 50%
Bezlepkové potraviny budú dostupné v sieti lekární po celom území Slovenska, ktorých je v súčasnosti viac ako 1000 (reálne netreba očakávať, že ich budú mať, ale budú povinní ich objednať a vraj do 24 hodín aj zabezpečiť)
Na to, aby mal pacient nárok na potraviny, musí mať recept od odborného lekára. V našom prípade sa jedná o gastroenterológa, pediatra resp. internistu.
Vzhľadom na súčasnú legislatívu môže predpis vystaviť aj obvodný lekár a to na odporučenie lekára odborného. Recept však môže vystavovať len v priebehu nasledujúcich 6 mesiacov od poslednej návštevy odborného lekára.
Čo to v praxi znamená? Že bude potrebné navštíviť gastroenterológa minimálne raz za 6 mesiacov.
Výhodou systému je, že sa nestane, že bude dotácia vyčerpaná. Nejedná sa totiž tak, ako doteraz o limitovanú platbu z ministerstva zdravotníctva, ale o platby zo zdravotného poistenia, na ktorú bude mať po schválení nárok každý z nás.
Výhodou je rovnako zvýšenie počtu predajných miest, potraviny by sa mali takýmto spôsobom dostať aj do menších miest a dedín – tam, kde doteraz dostupné neboli.
Systém má samozrejme aj svoje nevýhody resp. chyby – asi tak, ako všetko nové, začínajúce. Aký je váš názor? Vyjadrite ho vo fóre v časti Sociálne výhody – Bezlepkové potraviny na recept.
(s cieľom „neštiepenia“ diskusie sú komentáre k tomuto článku znefunkčnené. rovnako tým chcem reagovať na pripomienku jednej z návštevníčok tejto stránky – že by sme mohli viac využívať fórum :-))