Rýchla tekvicová jesenná "buchta"
Tak, a máme to už za nami. Leto nám odzvonilo a jeseň sa prihlásila o svoj príchod. Hoci rána sú už zahalené rúškom hmly a rannej rosy, paradoxne to vo mne vyvoláva upokojujúci pocit. Nie, nie je to tým, že by som milovala depresívne počasie, ale skôr tým, že zmena vzduchu a zmena ročného obdobia ma vždy nesmierne teší.
Verím tomu, že mnohí z vás bedákate nad čoraz chladnejšími teplotami, ja sa z nich naozaj úprimne vytešujem, pretože môžem čoraz viac vyhrievať doma rúru, vypekať a vytvárať tak atmosféru domova. Nuž naozaj gazdinky a gazdovia, ruku na srdce, koho by táto zámienka na pečenie nepotešila? A nehovoriac o tom, že keď je vonku chladno, môžete použiť všetky tie voňavé, hrejivé a omamné koreniny, ktoré vás zohrejú zvnútra a ktoré mi v niektorých kombináciách nostalgicky pripomínajú predošlé zimy a jesene, či iné romantické leto v rozkvitnutom Oriente.
Tak, ako rada poeticky opisujem moje recepty, tak tak ich rada vypekám najmä v období jesene. Včera som prišla od starkej so štedrou nádielkou maslovej tekvice, ktorej azda máte aj vy v týchto dňoch neúrekom. Nuž a nakoľko je maslová tekvica ako stvorená na pečenie, výnimku netvorí ani sladké či sladké pečenie - koniec koncov minulý rok sa mi z nej podarila fajnová tekvicová bábovka, ktorú si pochvaľovala aj moja vyberavá kamarátka (tiež ďalší zo spôsobov ako do vašich ratolestí dostať aspoň čo to zdravé ).V tejto buchte (ako tomu hovoria naši bratia Česi, slovensky koláč ) sa teda snúbi zdravá tekvica, hrejivé perníkové korenie, sekané oriešky, olivový olej a nakoľko som doma po diéte nemala takmer žiadne vajíčka na pečenie, tak aj vegánske vajíčka (nájdete dolu v TIPE NA PRÍPRAVU). No a pokiaľ by sa vám takýto obyčajný koláč príliš nepozdával, pokojne ho rozdeľte do mafinkovej formy alebo formy na biskupský chlebíček - ráta sa všetko, v čom vám to bude chutiť viac
Na tento koláčik nie som hrdá len kvôli jeho prefíkanosti a príjemnej, ľahkej jesennej chuti, no najmä preto, že či už použijete plnku alebo nie, je neuveriteľne šťavnatý!
Veď predsa zdravé znamená aj chutné! Och a spomenula som, že je hotový takmer rýchlosťou blesku?
Na 1 veľkú buchtu budeme potrebovať:
Čas prípravy: 10 min Čas pečenia: 30 min Teplota pečenia: 180°C
+ 25 min na varenie tekvice
400 - 450 g lúpanej maslovej tekvice (pokojne použite druh, aký máte po ruke)
150 g trstinového cukru
2 ČL vanilkového extraktu
180 g olivového oleja
4 vajíčka veľkosti L (vegánske vajíčka pozri v TIPE NA PRÍPRAVU)
400 g bezlepkovej múky
24 g (2 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
50 g sekaných alebo mletých orieškov (mandle, lieskovce, vlašské, ...) + na posypanie
1 PL perníkového korenia
Plnka:
500 g kyslej smotany (najlepšie bez akýchkoľvek zahusťovadiel)
2 ČL mletej škorice
50 g práškového cukru (ak máte doma mlynček na kávu, tak si môžete pomlieť aj trstinový cukor na práškový)
1. Očistenú tekvicu nakrájame na stredne veľké kúsky, vložíme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť.
2. Rúru zapneme a rozohrejeme na 180°C. Tekvicu v miske rozmačkáme vidličkou na pyré a zmiešame s cukrom, olejom a vajíčkami hladkej hmoty.
3. Múku odvážime, zmiešame s kypriacim práškom, korením a orieškami, vmiešame do tekvicovej zmesi a vymiešame na hladké cesto.
4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto preložíme do pripravenej formy, uhladíme, posypeme orieškami a vložíme do rozohriatej rúry a upečieme.
5. Hotový koláč necháme 20 minút chladnúť vo forme, potom ho preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne.
6. Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať so škoricovou smotanou.
7. Plnený koláč je však šťavnatejší a kým nám koláč chladne, v miske si zmiešame kyslú smotanu, cukor a škoricu na plnku. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovicu, spodný plát potrieme plnkou takmer ku okrajom a prikryjeme vrchnou časťou a odložíme do chladu na 2 - 3 hodiny. Plnka sa za ten čas vpije do cesta a koláč sa bude aj ľahšie krájať (ak však nie ste obrnený trpezlivosťou a nebude vám vadiť mierne rustikálny a negustiózny tvar nakrájanej buchty, smelo sa do nej pustite hneď). Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať aj s hrsťou čerstvého sezónneho ovocia.
TIP NA PRÍPRAVU
Na bezvajíčkovú verziu jesennej buchty budete potrebovať mleté ľanové semienka. Množstvo vajíčok uvedené v recepte nahradíte 28 g mletého ľanu, ktorý zmiešajte so 115 ml vlažnej vody. Zmes nechajte 5 minút pracovať - voda sa vpije do ľanu a zmes nadobudne glejovitú (vajíčkovú) konzistenciu.
Ak chcete prípravu naozaj urýchliť, tekvicu si môžete uvariť deň vopred - uvarenú tekvicu roztlačte na pyré a odložte do chladničky. Rovnako si môžete pripraviť vopred aj vegánske vajíčko - zmes odložte taktiež do chladničky a ďalší deň môžete hneď použiť.
Krásne jesenné a hrejivé vypekanie kamoškovia!
Nezabúdajte, že v prípade otázok alebo dotazov mi môžete zanechať odkaz dolu v komentári alebo ma môžete kontaktovať na FB stránke
S láskou
Vaša Peťa