Veľká bezlepková noc

pridané: 28.4.2015 o 17:38 | vytlačiť

Veľká noc je síce už dávno za nami, ale dá sa na ňu vždy spomínať. Nespomenieme si predsa na nejaký dátum (na, napríklad, často skloňované výročia s priateľom/priateľkou), ale veľké sviatky nám ostanú v pamäti. Áno, veľké. Dokonca také sú aj prípravy na ne.

Rodina vždy krúti hlavou, keď sa dozvie, že nám treba pripraviť niečo bezlepkové. Samozrejme, že už len celkové chystanie je náročné, ale k tomu ešte aj špeciálne, pre nás. Nie všetky koláče chutia rovnako lahodne ako z obyčajnej múky, ale nič iné nám neostáva. Teda, pečú sa na dva krát. S lepkom a bez neho. Aspoň všetci môžu vyskúšať aj tú zdravšiu verziu. Zrazu objavujeme, čo všetko obsahuje lepok. A čokoládové vajíčka! Obávame sa už len o to, či sú naozaj vyrobené z čokolády, nieto ešte rozmýšľať nad tým, čo ešte môže byť vo vnútri. Najlepšie by určite bolo nejesť nič, ale to sa nedá. Tak vymýšľame údené na milión spôsobov, jeme zdravšie vyzerajúce rezne v kukuričnej múke a strúhanke, a snažíme sa nájsť tie najlepšie alternatívy. Jediné šťastie je, že ten alkohol nič neobsahuje. Aspoň väčšina.

Vráťme sa späť k Veľkej noci. Teraz už s pozitívnejším pohľadom. Čiže, čo nám priniesla Veľká bezlepková noc? Že rezne chutia jemnejšie, a teda máme pocit, že aj zdravšie. Výhodou je možno aj menší výber pochutín (ak žijete v spoločnej domácnosti s niekým, kto nie je celiatik a, jednoducho, chce niečo „normálne“), a tým spôsobené menšie priberanie. Návod na to, ako nepribrať počas sviatkov je teda úplne jednoduchý. Žiť s niekým, kto nemá rád bezlepkové jedlo. (Samozrejme, že si robím srandu, musí predsa jesť to, čo navaríme! J ).

Nedávno som čítala, že by sme bezlepkovú diétu nemali brať ako trest. Mali by sme ju brať ako súčasť nášho života. Nie sa trápiť a sťažovať, ale objavovať, tešiť sa. Síce je to ťažké, ale časom som zistila, že je to naozaj správna cesta. Môžeme byť „ufrflaný“, ale nič nám to nepomôže. Najskôr si však musíme zvyknúť na novú chuť. Všetkého. Veď to poznáte. Chce to cvik.

Toľko na dnes, nabudúce si skúsime rozobrať reakcie čašníkov v reštauráciách na našu bezlepkovú diétu. Ak máte nejaké svoje zážitky, pokojne sa pripojte.

 

Autor článku: Barborka

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Miloslav Jurík

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.