Stretnutie celiakov v Trnave
Stretnutie sa konalo v trnavskej reštaurácii Partizáni a bolo spojené s účasťou odborníkov pani MUDr. Pekárkovej (gastreonterologička pre dospelých) a pána MUDr. Silného (gastrolenterológ pre deti), s ktorými mali zúčastnení možnosť osobne sa porozprávať. Pozvaná bola aj pani Ing. Gregorová (odborníčka na výživu, zástupkyňa firmy Kroner), avšak pre chorobu sa nemohla stretnutia zúčastniť.
Na strenutí sa prezentovali firmy:
- Schnitzer (foto č. 1) - bio výrobky a bio bezlepkové výrobky vyrábané v Nemecku. Firma je na slovensku zastupovaná internetovým obchodom bio-celia.sk (odkaz na stránku http://www.bezlepkova-strava.sk/), predaj výrobkov už aj v kamennom obchode so zdravou výživou spojeným s poradenstvom Guamaya v Trnave na Tehelnej 1/A. Kamennú predajňu plánujú otvoriť aj v Bratislave.
- Allexxx s.r.o (http://www.allexx.sk/) so značou Nutri Free (foto č. 2)- talianský výrobca bezlepkových potravín a 3 Pauly - nemecký výrobca bezlepkových potravín.
- Schär - ako už býva zvykom, na stretnutí sa prezentovala aj firma Schär za účasti Ing. Jarky Kabátovej (dietologička, zástupkyňa firmy Schär) a p. MUDr. Kabátovej (gastroenterologička pre deti). Zúčastnení boli obdarovaní vianočným balíčkom bezlepkových potravín od Schäru (foto č. 3). Web stránka už aj v slovenskom jazyku http://www.global.schaer.com/sk.
Pozvaní boli aj zástupcovia firmy kulinArt (slovenské jedlá z bezlepkových potravín, bezlepkové mäsové výrobky, Osuské), ktorí však na stretrnutie nedorazili.
Zúčastnení mali možnosť objednania si bezlepkovej pizze alebo cestovín z reštaurácie Čajka (odkaz na reštauráciu v našom katalógu http://celiakia.sk/kde-sa-najete?rsid=114), ktorej majiteľom je majiteľ reštaurácie Partizáni. Pizzu osobne hodnotím na výbornú. Síce pre niekoho by sa mohla zdať mastná, ale aspoň to nebol suchý posúch ako to pri niektorých bezlepkových pizzách býva:) (foto č. 4). Mali sme možnosť dať si po kávičke aj výborné vianočné koláčiky, ktoré na stretnutie pripravila pani Klempová (foto č. 5).
Veríme, že tieto stretnutia sa budú organizovať čoraz častejšie a informovanosť o celiakii bude čoraz vyššia.