Pšeničný mozog od Davida Perlmuttera
Pri návšteve Centrálnej klubovne, na ktorú receziu som uverejnila minulý týždeň, sme náhodou sedeli pri jednom stole s pánom Ďurišinom z vydavateľstva AKTUELL, ktorý začul naše bezlepkové požiadavky a trošku sme sa s ním zahovorili. Bezlepková diéta mu nebola neznáma, pretože jeho vydavateľstvo vydalo knihu Pšeničný mozog. Túto knihu nám pri odchode aj daroval. Tak sme si ju so sestrou prečítali (predošlé vydanie Život bez lepku od Williama Davisa máme už dlhšiu dobu doma, myslím že viacerí z vás tiež a moc vás ta kniha neprekvapila, kedže si všetci uvedomujeme, ako nám celiatikom lepok škodí.) Preto nižšie uverejňujem recenziu na knihu PŠENIČNÝ MOZOG napísanú mojou sestrou - identickou dvojičkou, ktorej celiakia zistená nebola a bezlepkovú diétu dodržiavať nemusí.
PŠENIČNÝ MOZOG - Prekvapivá pravda o pšenici a sacharidoch - tichých zabijakoch nášho mozgu
Milí celiatici,
rozhodla som sa napísať v skratke, čo som sa dozvedela po prečítaní knihy Pšeničný mozog, pretože táto kniha ma veľmi ovplyvnila, a odvtedy sa na jedlo pozerám úplné inak. Všetci, ktorí držíte bezlepkovú diétu už dlhší čas, možno si už aj niekoľko rokov odriekate chutné koláčiky a chrumkavé pečivo a počúvate zo všetkých strán ľútosti typu: ,,škoda, že nemôžeš ochutnať, aké je to neskutočne dobré!“, si vlastne môžete poblahoželať, že ste o krok vpred pred všetkými ostatnými, a svoj mozog ste neničili takú dlhú dobu, tak ako väčšina populácie.
Renomovaný americký doktor David Perlmutter počas jeho 30 ročnej odbornej praxe skúmal vplyv lepku na jeho pacientov. V jeho knihe poukazuje na mnohé prípady, kedy obyčajné vysadenie lepku zo stravy, s tým že sa pacienti začali zameriavať na tuky namiesto sacharidov, vyliečilo jeho pacientov od bežných migrén, depresií a únavy až po ťažké choroby. V jeho knihe objasňuje príčiny mnohých chorôb od cukrovky, zvýšeného cholesterolu, obezity, alergií až po Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Hovorí, že všetky mozgové dysfunkcie súvisia s naším každodenným chlebom, teda že moderné obilniny potichu ničia náš mozog. Všeobecne si ľudia myslia, že lepok sa spája iba s trávením a nie neurologickým zdravím. No jeho dôkazy, že lepok vyvoláva zápal hocikde v tele, a to najmä v mozgu, sú veľmi presvedčivé a štúdiami preukázateľné. Podľa neho sme z pohľadu mozgu všetci citliví na lepok, a pomaly si ho deformujeme (tak ako si celiatici prijímaním lepku deformujú tenké črevo), a rokmi sa dopracujeme až k veľmi závažným ochoreniam ako je demencia či Alzheimer. Čiže tu by mali spozornieť všetci , možno aj vaši blízki rodinní príslušníci, ktorým celiakia zistená nebola.
Túto knihu vám určite odporúčam prečítať si, je omnoho logickejšie písaná než kniha Život bez pšenice. Na konci nájdete aj jednoduché recepty, ale nebojte sa, žiadna krutá diétka, normálne si pri týchto receptoch pochutíte na chutnom mäsku a iných zdravých tukoch, potrebných pre mozog. Jeho recepty sa zakladajú na tukoch a cholesterole, ktorý je dokázateľne veľmi dôležitý pre správne fungovanie mozgu, aj keď dnes sa ho všetci neopodstatnene tak veľmi boja a vyhýbajú sa mu. Taktiež sú v knihe rady, ako neprepadnúť panike pri výbere jedla v nových reštauráciách, a tiež aj štvormesačný plán na ozdravenie mozgu, ktorý garantuje, že po vysadení lepku zo stravy, sa budete cítiť lepšie, plní energie, zdravotné ťažkosti zmiznú a váš mozog bude naplno využiteľný a myslenie oveľa jasnejšie. Idem tento plán vyskúšať, držte mi palce, dám vedieť, aký zdravotný vplyv to na mňa malo :).
Autor recenzie: Mirka Dugová
kniha dostnupná na: http://www.martinus.sk/?uItem=194431
Fotogaléria článku 2 obrázky
Diskusia k magazinu (1)
-
-
napísal:
- používateľ:
- merry89
- pridané:
- 14:40 10.4.2015
Fakt neskutočne výborná kniha, doporučujem každému aj neceliatikovi prečítať.