Pečenie s Novalimom (2.časť) - Jemné raňajkové pletenky

pridané: 21.9.2017 o 21:38 | vytlačiť

Voňavé maslové páperové pečivo som zbožňovala už ako malá a milujem ho aj teraz (niekedy si aj ako dospelá pripadám ako len prerastené dieťa ). Och, úprimne, kto by ho nemal rád? Vianočka či páperové pletenky a raňajky idú jednoducho k sebe. A o to viac, keď ich vytiahnete ráno z rúry a tá omamná maslová vôňa zobudí celé vaše osadenstvo. 


Nie, nebojte sa, nemusíte byť ranným vtáčaťom, aby ste tieto krásky napiekli ráno - stačí keď cesto zamiesite večer a ráno im už len dáte tvar a trochu tepla v rúre

Pokojne si z tohto cesta môžete pripraviť aj vianočku, no tá sa pečie veľmi dlho, takže tieto pletenky mi prídu ako príjemný a rýchly kompromis


Na domácom pečení je úžasné práve to, že si výsledok môžete úplne prispôsobiť. Takže ak zbožňujete brusnice, hrozienka, mandle či čokoľvek iné vo vianočkovom ceste, popustite uzdu fantázii a chutiam a pokojne si ich od cesta vmiešajte. Tak čo, zbiehajú sa vám už slinky? Lebo mne áno!


Na 16 ks stredne veľkých pleteniek budeme potrebovať:


Čas prípravy: 30 min                      Čas pečenia: 20 min            Teplota pečenia: 200°C

                  + 40 min kysnutie


1 kocka (42 g) čerstvého droždia

300 g kefíru alebo 280 ml plnotučného mlieka

400 g bezlepkovej múky Novalim Forte

200 g bezlepkovej múky PK špeciál

1 ČL (2 g) xanthánovej gumy

12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku

80 g trstinového cukru

1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkovej pasty)

30 g jablčného octu

50 g roztopeného masla 

2 vajíčka (veľkosť L) 

 

Korenisté maslo na potieranie: 

1 ČL mletej škorice

2 ČL práškového cukru

1 ČL mletých klinčekov

50 g masla

 

1.  Kefír alebo mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Droždie rozdrobíme a spolu s 1 PL cukru vmiešame do kefíru. Odložíme bokom a necháme kysnúť. 

2. Medzitým v miske zmiešame múku Forte, xanthánovú gumu, kypriaci prášok a zvyšný cukor. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku, vajíčka a vykysnutý kvások. 

3. Pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom misky alebo potravinovou fóliou a necháme 30 min kysnúť alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem. 

4. Časť múky PK špeciál (asi 50g) vmiešame do cesta a zvyškom poprášime dosku na vaľkanie. Cesto preložíme na dosku a miesením napracujeme do cesta toľko múky, aby sa nám cesto čo najmenej lepilo a bolo dobre tvárne. 

 

5. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vypracované cesto rozdelíme na 16 častí. Každú časť premiesime, vyvaľkáme a zapletieme do nášho obľúbeného tavru. Zapletené hneď preložíme na pripravený plech vyložený papierom, postriekame vodou a necháme asi 5 - 10 min podkysnúť. 

6. Vykysnuté pletenky znovu postriekame vodou, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia pletenky aspoň raz postriekame vodou. 

7. Na korenisté maslo zmiešame mleté koreniny, cukor a roztopené maslo v menšej miske. Tesne pred dopečením (asi 5 min) ich potrieme vrstvou korenistého masla a upečieme. 

8. Hotové pletenky necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať. Najlepšie chutia čerstvé s vrstvou masla


TIP NA PRÍPRAVU 


Cesto na pletenky si môžeme pripraviť už večer a kysnúť ho necháme prikryté fóliou alebo vrchnákom od misky v chladničke. Ráno pokračujeme ďalej podľa receptu. 

 

Krásne a voňavé vypekanie, kamoškovia moji! A nezabúdajte, keď budete potrebovať pomôcť, poradiť či sa budete chcieť pochváliť, som tu pre vás

 

S láskou

 

Vaša Peťa

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 2
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.