Pečenie s Novalimom (2.časť) - Jemné raňajkové pletenky
Voňavé maslové páperové pečivo som zbožňovala už ako malá a milujem ho aj teraz (niekedy si aj ako dospelá pripadám ako len prerastené dieťa ). Och, úprimne, kto by ho nemal rád? Vianočka či páperové pletenky a raňajky idú jednoducho k sebe. A o to viac, keď ich vytiahnete ráno z rúry a tá omamná maslová vôňa zobudí celé vaše osadenstvo.
Nie, nebojte sa, nemusíte byť ranným vtáčaťom, aby ste tieto krásky napiekli ráno - stačí keď cesto zamiesite večer a ráno im už len dáte tvar a trochu tepla v rúre .
Pokojne si z tohto cesta môžete pripraviť aj vianočku, no tá sa pečie veľmi dlho, takže tieto pletenky mi prídu ako príjemný a rýchly kompromis
Na domácom pečení je úžasné práve to, že si výsledok môžete úplne prispôsobiť. Takže ak zbožňujete brusnice, hrozienka, mandle či čokoľvek iné vo vianočkovom ceste, popustite uzdu fantázii a chutiam a pokojne si ich od cesta vmiešajte. Tak čo, zbiehajú sa vám už slinky? Lebo mne áno!
Na 16 ks stredne veľkých pleteniek budeme potrebovať:
Čas prípravy: 30 min Čas pečenia: 20 min Teplota pečenia: 200°C
+ 40 min kysnutie
1 kocka (42 g) čerstvého droždia
300 g kefíru alebo 280 ml plnotučného mlieka
400 g bezlepkovej múky Novalim Forte
200 g bezlepkovej múky PK špeciál
1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
80 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkovej pasty)
30 g jablčného octu
50 g roztopeného masla
2 vajíčka (veľkosť L)
Korenisté maslo na potieranie:
1 ČL mletej škorice
2 ČL práškového cukru
1 ČL mletých klinčekov
50 g masla
1. Kefír alebo mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Droždie rozdrobíme a spolu s 1 PL cukru vmiešame do kefíru. Odložíme bokom a necháme kysnúť.
2. Medzitým v miske zmiešame múku Forte, xanthánovú gumu, kypriaci prášok a zvyšný cukor. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku, vajíčka a vykysnutý kvások.
3. Pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom misky alebo potravinovou fóliou a necháme 30 min kysnúť alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
4. Časť múky PK špeciál (asi 50g) vmiešame do cesta a zvyškom poprášime dosku na vaľkanie. Cesto preložíme na dosku a miesením napracujeme do cesta toľko múky, aby sa nám cesto čo najmenej lepilo a bolo dobre tvárne.
5. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vypracované cesto rozdelíme na 16 častí. Každú časť premiesime, vyvaľkáme a zapletieme do nášho obľúbeného tavru. Zapletené hneď preložíme na pripravený plech vyložený papierom, postriekame vodou a necháme asi 5 - 10 min podkysnúť.
6. Vykysnuté pletenky znovu postriekame vodou, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia pletenky aspoň raz postriekame vodou.
7. Na korenisté maslo zmiešame mleté koreniny, cukor a roztopené maslo v menšej miske. Tesne pred dopečením (asi 5 min) ich potrieme vrstvou korenistého masla a upečieme.
8. Hotové pletenky necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať. Najlepšie chutia čerstvé s vrstvou masla
TIP NA PRÍPRAVU
Cesto na pletenky si môžeme pripraviť už večer a kysnúť ho necháme prikryté fóliou alebo vrchnákom od misky v chladničke. Ráno pokračujeme ďalej podľa receptu.
Krásne a voňavé vypekanie, kamoškovia moji! A nezabúdajte, keď budete potrebovať pomôcť, poradiť či sa budete chcieť pochváliť, som tu pre vás
S láskou
Vaša Peťa