Alergia na vajce

pridané: 5.2.2009 o 05:00 | vytlačiť
Pre alergikov na vaječné bielkoviny predkladám preložený text z maďarčiny. Nakoľko nie som lekár, niektoré odborné výrazy som mohol preložiť neodborne, ale odborník určite vie o čo ide. Prosím, kvitujte moju snahu. Vopred ďakujem za pochopenie:

Dôkladne prepečené vajce a alergia
Dr Gere László, 2009-01-09

Výskumníci prišli na to, že 70% detí, alergických na vajce, toleruje dôkladne prepečené vajce v cestovinách. Výskumníci prvýkrát referovali o tom, že zaradenie potravín s dôkladne prepečeným vajíčkom do denného jedálníčka, nepriaznivo neovplyvní chorých na iné alergie, na priepustnosť čriev alebo na normálny rast.
Podľa dnešnej teórie, u detí, alergických na vaječné bielkoviny, sa treba vyhýbať tým potravinám, ktoré obsahujú vajce.
Naproti tomu, uvedená štúdia tvrdí to, že konzumácia výrobku obsahujúci dôkladne upečené vajce, môže byť bezpečné. Z tradičných výskumných spôsobov (ihličná kožná skúška, špecifická IgE-úroveň alergénov vaječných bielkovín) ani jeden nemal dostatočnú diagnostickú hodnotu na predpovedanie toho, kto bude tolerantný na dôkladne upečené vajce.
Ostáva iba provokačný test na zistenie toho, či niekto je tolerantný na dôkladne prepečené vajce.
Klinicky najvýznamnejším alergénom vaječných bielkovín je ovomucoid, pretože vo veľkej miere odoláva pečeniu či vareniu a je odolný aj voči žalúdočnej kyseline.
Alergenitu ovomucoidu možno zmierniť, ak ho pečú v cestovinách (t.j. v nejakom potravinovom matrixe), čím sa zmierni aj jeho rozpustnosť. Tým sa zmenšuje účinok, čo vyvoláva alergiu ovomucoidu.
Meranie špecifickej IgE-úrovne považujú vedci za dôležité, lebo u náchylných na alergiu, zisťujú vyššiu úroveň.
Pri výskume používali potraviny so silne prepečenými vajcami (muffin alebo americké palacinky), oproti kontrolnej skupine, ktorá dostala smažené vajcia (praženicu). Tieto vaječné dávky zodpovedajú množstvu vajec v normálnom stravovacom zvyku západného typu.

Záverom možno konštatovať, že konzumácia dôkladne prepečeného vajca, podľa výskumníkov sa spojí s takými imunologickými zmenami, ktoré urýchľujú toleranciu voči normálne upečeným vajciam.
Na zistenie tolerancie niet lepšieho spôsobu, ako provokačný test. (U provokačného testu na zistenie toho, či možno vyprovokovať alergickú reakciu, z dotyčného alergénu dávkujú patričnú dávku nízkej koncentrácie, preto je nutné ho vykonať iba pod kontrolou lekára).

Ďalšie výskumy sú potrebné na zistenie toho, či konzumácia dôkladne spracovaného vajca nejak ovplyvní spontánne pominutie vaječnej alergie oproti úplnému ignorovaniu konzumácie vajec, a či ho možno odporúčať týmto alergikom, alebo nech im je smerodatná úplná absencia vajec.

Zdroj: Journal of Allergy and Clinical Immunology


Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: ujo

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.