Povolene/nepovolene potraviny

pridané: 31.3.2003 o 20:53 | vytlačiť
dovolil by som si hodit do plena zopar otazok:

1.) glukozovy sirup (ako ingrediencia viacerych potravin) - je nebezpecny (t.j. obsahuje stopy lepku)?


2.) ocot - obsahuje farbivo E150 (obsahujuce stopy lepku) - je tym padom rizikovy?

dakujem

marek
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Marek

Diskusia k magazinu (3)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:55 1.4.2003

    Mily Marek, kedze som sa stretla s rovnakou otazkou na tejto stranke uz parkrat, dovolila som si oslovit naslovovzatych odbornikov zo Slovenskej technickej univerzity a ich parafrazovana odpoved je asi takato: "Zalezi vsak na tom, akym sposobom sa tieto sirupy pripravuju (chemicky, enzymaticky,...) a z akeho materialu (zmes cukrov, skrob,...). To znamena, ze glukozovy sirup moze, ale nemusi obsahovat lepok, ale pokial nie je vyrobok oznaceny ako bezlepkovy, treba pocitat s tym, ze moze lepok obsahovat Ivana.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:03 1.4.2003

    Dakujem za odpoved! Znie to racionalne, asi v tomto pripade treba naozaj radsej pocitat s "prezumpciou lepkovosti" :-) Marek

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    19:45 21.6.2005

    ja osobne jupíky nekupujem. dokonca uz aj na CAPPY je napisany glukozovy sirup. Ked neviem aky tak nekupujem. radsej sa tomuto slovnemu "vyrazu" vyhnem. na trhku je - si myslim - dost sirupov bez takéhoto slovicka. tie klasicke sirupy - niektore su bez glukozy a tie kupujem. vsetko treba citat. napr. kupujem u nas v meste capovane sirupy, ale napr. prifarbovane - cervene - obsahuju glukozu a ine nie. ochotne mi ukazali papiere. takze CITAJ

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.