Liaty páperový perník

pridané: 17.3.2018 o 17:44 | vytlačiť
Liaty páperový perník
 

 

Jednoduchý a nesmierne nadýchaný koláč. Až tak, že si ho zamilujete po prvom upečení. Táto nadýchaná perníková perinka bola voňavou stálicou maminho repertoáru domácich múčnikov. Milovala som ho a ešte stále ho milujem na raňajky ku kakauku - raz darmo, to dieťa, ktoré vo mne prebúdza tento koláč, sa nedá poprieť


Príprava tohto múčnika je neuveriteľne jednoduchá a bez preháňania môžem povedať, že ho v rúre máte do 10 minút. A či máte 20 alebo 50 alebo sa tento perník chystáte napiecť pre svoje deti na desiatu do školy, tá vôňa a chuť čerstvého kakaového perníka rozžiari všetky očká a zažehná nejednu (nielen) detskú chmáru

 

Na 1  hlboký plech (40 x 35 cm) budeme potrebovať:

 

Čas prípravy:  15 min         Čas pečenia: 45 - 50 min            Teplota pečenia:  180°C

 

2 vajíčka

100 g trstinového cukru

50 g ríbezľového (alebo akéhokoľvek iného kyslého) džemu + cca 350 g na potretie

50 g medu

5 g (1 ČL)  mletej škorice

5 g (1 ČL) perníkovéhokorenia

25 g kvalitného holandského kakaa

12 g (1 bal.) kypriaceho  prášku

10 g (1 ČL) sódy bikarbóny

375 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál

150 ml olivového alebo iného rastlinného oleja

500 ml plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka

 

Na dokončenie:

Ríbezľový džem

200 g kvalitnej horkej čokolády

 

 

1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Plech si vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a koreniny. Žĺtky oddelíme od bielkov, bielky si zatiaľ odložíme bokom. Žĺtky  s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, do ktorej pridáme džem a med a všetko dobre premiešame.

2. Za stáleho šľahania pomaly do vaječnej peny striedavo pridávame olej s mliekom. Vznikne nám veľmi tekutá zmes, do ktorej opatrne vmiešame múku a všetky ostatné suché suroviny.

3. Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme do krémovej peny, no tuhej peny. Opatrne a zľahka vmiešame do perníkového cesta. Hotové cesto vylejeme na pripravený plech a upečieme v rozhorúčenej rúre. To, či je múčnik hotový, môžeme vyskúšať pomocou špajle – po zapichnutí do cesta by mala byť úplne suchá.

4. Perník necháme úplne vychladnúť, vrch potrieme ríbezľovým džemom a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a  horúcim nožom nakrájame na malé alebo väčšie kúsky. Podávame s porciou teplého kakaa :)

 


Krásne a voňavé vypekanie kamoškovia moji!
 

 

Ak sa vám recept páčil, podeľte sa s nami o to dolu v komentári alebo ho rovno zdieľajte s vašimi priateľmi. 

A ak vás zaujímajú pikošky a zaujímavosti zo sveta bezlepkového pečenia kuknite na → našu FB stránku alebo nás sledujte na → Instagrame

 

S láskou

 

Vaša Peťa ️

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 1
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.