Diétny bezlepkový chlebík a domáce sucháre
Minulý týždeň som mala to "potešenie" zažiť situáciu, ktorú azda väčšina z nás pozná. Nebudem ju popisovať (nemyslím si, že by to bolo zverejniteľné ), no vo výsledku vás pár dní živia suché sucháre, čistá voda či čierny čaj
A tu zrazu prišiel kameň úrazu. Nakoľko potrebujete niekoľko dní fungovať na suchároch, obzvlášť pri tých bezlepkových sa to odrazí na nákladoch - jedno balenie suchárov vás totižto na predpis vyjde 3 eurá, bez predpisu o pár centov viac. Nie že by som bola žgrloš, ale vždy som považovala cenu bezlepkového pečiva v obchodoch za nehorázne predražené - najmä keď si to porovnám s cenou za múky na predpis, ktoré mám doma a keď pridám k tomu fakt, že si viem väčšinu pečiva upiecť doma a chutnejšie, domáce pečivo je pre mňa jednoducho bezkonkurenčné.
Tak som znovu hútala a keď som už bola späť medzi živými, chytila som papier a pero a podľa spísala si recept na obyčajno - obyčajný diétny biely chlieb bez vajíčka, bez mlieka a samozrejme, bez lepku
Chlebík mi voňal ako biele rožky, bol nadýchaný, mäkký a, hoci som to potom chvíľu, kvôli môjmu ubolenému žalúdku, ľutovala, vyjedala som ho ešte teplý (och, keď ja som jednoducho nevedela odolať! ).
Keď vychladol, nakrájala som ho na tenké plátky a polovicu chleba usušila v rúre. Zvyšok som diétne spapala. Je naozaj výborný a ak vám chýba biele pečivo (ja som už aj zabudla ako chutí! ), tak toto pečivo vám tú chuť pripomenie. Či už si spravíte biely chlieb na toasty (alebo diétu) alebo ušuľkáte rožky či vyguľkáte žemle, verím tomu, že sa u vás príliš dlho neohrejú
P.S.: O dnešný recept sa s vami delím najmä preto, aby ste neboli odkázaní na mini množstvo mini suchárov z obchodu :) Verím, že vám recept naozaj poslúži v ťažkých chvíľach, ale v skutočnosti vám prajem, aby ste ho nikdy nepotrebovali
Na 1 bochník chleba budeme potrebovať:
Čas prípravy: 15 min Čas pečenia: 25 - 30 min Teplota pečenia: 200°C
+ 25 min kysnutie
2 kocky (84 g) čerstvého droždia
450 ml vlažnej vody
3 PL (60 g) bieleho cukru
500 g bezlepkovej múky
2 ČL (asi 5 g) xanthánovej gumy
1 bal. (12g) bezlepkového kypriaceho prášku
50 g roztopeného kokosového oleja
30 ml jablčného octu
1 ČL soli
1. Droždie rozmiešame vo vlažnej vode spolu s 1 PL cukru a odložíme bokom. Necháme kysnúť asi 5 min.
2. Vo väčšej miske premiešame múku so všetkými sypkými surovinami - xanthánovou gumou, 2 PL cukru, soľou a kypriacim práškom. V strede zmesi pripravíme jamku na tekuté suroviny.
3. Jablčný ocot a kokosový olej spolu s vykysnutým kváskom pridáme do jamky k sypkým surovinám. Pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto bez hrudiek, prikryjeme vrchnákom z misky (alebo potravinovou fóliou) a na teplom mieste necháme kysnúť asi 20 min alebo kým cesto strojnásobí svoj objem.
4. Rúru rozohrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto ručným mixérom ešte raz premiešame a premiestnime do formy na biskupský chlebíček vyloženej papierom na pečenie.
5. Pomocou stierky alebo lyžice povrch cesta uhladíme a potrieme vlažnou vodou. Odložíme bokom a necháme asi 5 minút podkysnúť - cesto kysne naozaj rýchlo, možno mu budú stačiť len 3 minútky.
6. Povrch chlebíku znovu postriekame vodou, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
7. Hotový horúci chlieb necháme asi 5 minút chladnúť vo forme, potom nožom obídeme okraje formy, aby sme uvoľnili chlieb. Chlebík vyklopíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne.
TIP NA PRÍPRAVU:
Na domáce sucháre chlebík nakrájajte na tenké krajce a vložte do rúry vyhriatej na 60 °C. Pri programe s ventilátorom som ich sušila takmer deň.
Ak nechcete alebo nemôžete rúru obsadiť na taký dlhý čas, vyskúšajte použiť aj sušičku na ovocie a dajte vedieť, či to tiež fungovalo
Krásne vypekanie kamoškovia moji
S láskou