Základné informácie pre bezlepkovú diétu
pridané: 23.10.2002 o 13:14 |
vytlačiť
Povolené základné druhy potravín pre bezlepkovú diétu:
Obilniny: ryža /bez prímesí/, kukurica, cirok, ľan,
Koreňové a hľuzové plodiny: zemiaky, sladké zemiaky, tapioca
...
Lušteniny: fazuľa, šošovica, hrášok, sója, bôb, arašidy /bez prísad/
Orechy: vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, gaštany, Brazílske orechy, kešu oriešky
Semená: slnečnicové semienka, horčičné semienka, sezamové semienka, mak, kokos, svetlica, ďatelina
Zakázané obiloviny:
jačmeň, pšenica, raž, ovos a pravdepodobne pre väčšinu ľudí proso a kuskus
Pri nákupe sa doporučuje veľmi pozorne čítať zloženie výrobku, keďže jeho zloženie sa môže líšiť podľa pôvodu výroby /napr. ak sa vyrába ten istý výrobok tou istou firmou, ale v rôznych krajinách/. Zloženie výrobkov označené ako prísady, obilniny /cereálie/, farbivá, emulgátory, deriváty gluténu, príchute /arómy/, slad, hydrolizovaný rastlinný proteín /HPP/, hydrolizovaný zeleninový proteín /HVP/, konzervačné látky, škroby a modifikované škroby, gumová báza a ocot môžu predstavovať potenciálny zdroj lepku.
SLOVENSKÁ LIGA CELIAKOV
Radlinského 1, 917 01 Trnava, tel.: 033/5512 812
Obilniny: ryža /bez prímesí/, kukurica, cirok, ľan,
Koreňové a hľuzové plodiny: zemiaky, sladké zemiaky, tapioca
...
Lušteniny: fazuľa, šošovica, hrášok, sója, bôb, arašidy /bez prísad/
Orechy: vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, gaštany, Brazílske orechy, kešu oriešky
Semená: slnečnicové semienka, horčičné semienka, sezamové semienka, mak, kokos, svetlica, ďatelina
Zakázané obiloviny:
jačmeň, pšenica, raž, ovos a pravdepodobne pre väčšinu ľudí proso a kuskus
Pri nákupe sa doporučuje veľmi pozorne čítať zloženie výrobku, keďže jeho zloženie sa môže líšiť podľa pôvodu výroby /napr. ak sa vyrába ten istý výrobok tou istou firmou, ale v rôznych krajinách/. Zloženie výrobkov označené ako prísady, obilniny /cereálie/, farbivá, emulgátory, deriváty gluténu, príchute /arómy/, slad, hydrolizovaný rastlinný proteín /HPP/, hydrolizovaný zeleninový proteín /HVP/, konzervačné látky, škroby a modifikované škroby, gumová báza a ocot môžu predstavovať potenciálny zdroj lepku.
SLOVENSKÁ LIGA CELIAKOV
Radlinského 1, 917 01 Trnava, tel.: 033/5512 812