Základné informácie pre bezlepkovú diétu

pridané: 23.10.2002 o 13:14 | vytlačiť
Povolené základné druhy potravín pre bezlepkovú diétu:

Obilniny: ryža /bez prímesí/, kukurica, cirok, ľan,

Koreňové a hľuzové plodiny: zemiaky, sladké zemiaky, tapioca
...


Lušteniny: fazuľa, šošovica, hrášok, sója, bôb, arašidy /bez prísad/

Orechy: vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, gaštany, Brazílske orechy, kešu oriešky

Semená: slnečnicové semienka, horčičné semienka, sezamové semienka, mak, kokos, svetlica, ďatelina

Zakázané obiloviny:

jačmeň, pšenica, raž, ovos a pravdepodobne pre väčšinu ľudí proso a kuskus


Pri nákupe sa doporučuje veľmi pozorne čítať zloženie výrobku, keďže jeho zloženie sa môže líšiť podľa pôvodu výroby /napr. ak sa vyrába ten istý výrobok tou istou firmou, ale v rôznych krajinách/. Zloženie výrobkov označené ako prísady, obilniny /cereálie/, farbivá, emulgátory, deriváty gluténu, príchute /arómy/, slad, hydrolizovaný rastlinný proteín /HPP/, hydrolizovaný zeleninový proteín /HVP/, konzervačné látky, škroby a modifikované škroby, gumová báza a ocot môžu predstavovať potenciálny zdroj lepku.

SLOVENSKÁ LIGA CELIAKOV
Radlinského 1, 917 01 Trnava, tel.: 033/5512 812

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.