Vytriedenie faktov o celiakii

pridané: 27.8.2002 o 23:30 | vytlačiť
http://www.vup.sk

Celiakia sa vyskytuje u geneticky ovplyvnených osôb a súvisí s prítomnosťou gluténu v strave. Glutén je bielkovina nachádzajúca sa v pšenici, jačmeni a raži, čo znamená, že ľudia postihnutí celiakiou nemôžu konzumovať viaceré základné potraviny, napr. chlieb, mnohé cereálne raňajky a také potraviny ako je pizza či cestoviny.

Po požití gluténu sa aktivizujú imunitné bunky tenkého čreva, dochádza k zápalu a lokálnemu poškodeniu. Ide teda o prekážku v normálnom procese trávenia a absorpcii stravy. Neliečená celiakia môže vyústiť do značných zdravotných komplikácií; pacienti chudnú, vyvíjajú sa u nich syndrómy deficiencie, napr. anémia, a dochádza napr. k hnačke.

Celiakia je zvyčajne celoživotné postihnutie a jedinou existujúcou terapiou je prísna bezgluténová diéta. Predpokladá sa, že týmto ochorením trpí vyše milióna Európanov.

Skupiny odborníkov teraz skúmajú presné príčiny a následky celiakie. Združený projekt EÚ (COE-LIAC-EU/CLUSTER) naštartoval v januári 2000, pričom sústredil do jedného celku tri výskumné programy a definoval doplnkové ciele.

Cieľom združeného projektu je stanovenie prevalencie celiakie u európskeho obyvateľstva; charakterizovanie jej genetickej bázy; a identifikovanie faktorov podieľajúcich sa na poškodení intestinálnych sliznicových tkanív vyvolaných gluténom.

Ďalšou aplikáciou je vývoj nového jednoduchého diagnostického testu umožňujúceho ľahší a skorší skríning ochorenia a možno dôjde k vývoju nových terapeutických stratégií. Dosiaľ neboli publikova-né nové výsledky, ale všetky novinky budú spracované v rámci jednostránkových dokumentov FLA-IR-FLOW a uverejnené na webovej stránke projektu:
http://www.technapoli.it/eucluster/eucluster_home.htm

Číslo projektu: QLK1-1999-00037 (COELIAC-EU/CLUSTER)

Koordinátor projektu: Dr. Bruno Jarry
Amylum-Europe NV
10 Burchstraat, 9300 Aalst, BELGIUM
Tel: +32 53 73 36 75
Fax: +32 53 73 30 28
e-mail: jarryb@amylum.com



Autor tejto stránky: Dr. F. Robinson, British Nutrition Foundation, UK, marec 2002
Preklad: Výskumný ústav potravinársky, Bratislava

Stiahnuté z http://www.vup.sk/Flairflow/HP34.htm
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.