Veci na ktoré si treba dať pozor pri udržiavaní 100% bezgluténovej diéty
pridané: 8.2.2003 o 00:17 |
vytlačiť
- ryžové a sójové nápoje , pretože pri ich výrobnom procese sa používajú jačmenné enzýmy.
- omrvinky z chleba v masle, džeme, toastovači, na kuchynskej doske, pulte, a tak ďalej
- telové mlieka, krémy a kozmetika (v prvej rade tí čo majú kožnú formu celiakie).
- známky, obálky alebo iné nálepky (neoblizovat)
- zubné pasty a ústne vody (väčšinou bezpečné).
- lieky: mnoho obsahuje glutén
- rôzne typy omáčok (sójová, rybacia, kečup, horčica, majonéza, a tak ďalej.).
- zmrzlina
- sáčkové polievky
- sušené jedlá a mäsové zmesi
- laxatíva
- grilované jedlá v reštauráciách - gluténom zamorený gril
- vyprážané reštauračné jedlá - gluténom kontaminované tuky
- celé korenie - pšeničná múka je niekedy používaná na zabránenie zhlukovania
Diskusia k magazinu (2)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 20:11 14.2.2003
otázka: platí to aj pre nápoj z pohanky? za odpoveď ďakuje Beata
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 12:54 24.2.2003
Ahoj Beata, dost ma to soklo, lebo na jednej strane doporucuju napoj z pohanky ( nahrada mlieka) a na druhej strane je pohanka prisne zakazana ..... Takze ak nieco zistis daj vediet...