Sú spotrebitelia zavádzaní bezlepkovými potravinami?
Mýlia sa spotrebitelia v tom, že bezlepkové potraviny majú rovnakú výživovú hodnotu ako rovnaké potraviny s lepkom? Sú zavádzaní?
Táto téma bola predmetom nedávnej prednášky na 50. výročnom kongrese Európskej spoločnosti pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN). Medzi predloženými dôkazmi bola aj skutočnosť, že bezlepkové potraviny majú oveľa vyšší obsah energie a odlišné výživové zloženie ako rovnaké potravinami s obsahom lepku.
V prezentácii sa takisto konštatuje, že mnohé výrobky obsahujúce lepok, najmä chlieb, cestoviny, pizza a pšeničná múka, obsahujú až trikrát viac bielkovín ako ich bezlepkové náhrady.
Celkovo bolo v štúdii posúdených 654 bezlepkových výrobkov, ktoré boli porovnané so 655 výrobkami s lepkom. K hlavným zisteniam v rámci skupiny patrilo, že bezlepkové druhy chleba mali oveľa vyšší obsah tukov a nasýtených mastných kyselín, bezlepkové cestoviny mali oveľa nižší obsah cukru a bielkovín a bezlepkové sušienky obsahovali výrazne menej bielkovín a mali oveľa vyšší obsah tukov.
Tieto rozdiely môžu mať nepriaznivý vplyv na rast detí a zvyšovať riziko detskej obezity.
Podstatou prezentácie je, že bezlepkové výrobky nemožno považovať za náhradu podobných výrobkov s obsahom lepku a že v prípade mnohých bezlepkových výrobkov by sa malo zmeniť zloženie a mali by sa používať zdravšie prísady, aby sa podporila zdravá výživa u detí.
Bezlepkové výrobky vo všeobecnosti nielenže majú horšie nutričné zloženie, ale spotrebitelia si ani nemusia uvedomovať dôležité rozdiely, pretože výživové informácie na etiketách nie sú dostatočné. Doktorka Sandra Martínez -Barona, odborná asistentka vedúceho výskumu, hovorí: „Je potrebné, aby boli tieto skutočnosti jasne uvedené na etikete, aby sa pacienti, rodičia a opatrovníci mohli na základe informácií správne rozhodovať. Spotrebiteľom by sa mali poskytnúť usmernenia, aby lepšie chápali výživové zloženie výrobkov, s lepkom aj bez lepku, a aby nakupovali na základe informácií a zdravšie sa stravovali.“
Expert spoločnosti ESPGHAN a vedúci výskumu, doktor Joaquim Calvo Lerma, dodáva: „Je veľmi dôležité, aby bolo zloženie potravín, ktoré sa predávajú ako náhrady, upravené tak, aby sa zaistilo, že naozaj budú mať podobné výživové hodnoty. Osobitne to platí v prípade detí, pretože vyvážená strava je nevyhnutná pre zdravý rast a vývin.“
Zdroj: Európska spoločnosť pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu
Autor: Jefferson ADAMS
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preklad: Understand, s. r. o.