Šesť „hriešnych“ tajomstiev bezlepkovej stravy
Blahoželám, začali ste sa bezlepkovo stravovať! Ale pozor - to, že je výrobok bezlepkový neznamená, že je automaticky zdravší ako jeho alternatíva obsahujúca lepok. U mnohých bezlepkových produktov toto neplatí. Rovnako ako väčšina ostatných spracovaných potravinárskych produktov, mnoho bezlepkových potravín ukrýva na svojich etiketách jedno alebo viac „hriešnych“ tajomstiev.
Bezlepkové výrobky, najmä pečivo a sladkosti, obsahuje vysoký podiel cukru, soli, rafinovaných prísad, plnív, tukov a v niektorých prípadoch bohužiaľ aj neprípustnú kontamináciu gluténom. Tu je niekoľko najčastejších vinníkov:
-
Cukor. Pre mnoho bezlepkových výrobkov je charakteristický vysoký obsah cukru. Ten je v skutočnosti dokonca v mnohých prípadoch vyšší, ako vo verzii obsahujúcej lepok.
-
Soľ. Aby sa dosiahla priaznivejšia chuť, mnoho bezlepkových potravín obsahuje rovnaký, ba dokonca vyšší obsah soli, ako varianty s obsahom lepku.
-
Rafinované prísady. Rovnako ako bežné potravinárske výrobky, veľa bezlepkových výrobkov obsahujú vysoko spracované suroviny.
-
Konzervačné prísady. Mnoho bezlepkových výrobkov obsahuje vysoký podiel konzervačných látok, vďaka ktorým získava predĺženú dobu trvanlivosti.
-
Tuky. Keďže bezlepková múka je nesúdržná na rozdiel od pšeničnej múky obsahujúcej lepok, mnoho bezlepkových výrobkov, najmä pečivo, má vysoký podiel rastlinných olejov alebo iných rafinovaných tukov. Takýmto spôsobom síce výrobok dosiahne podobný vzhľad či vlastnosti výrobku s obsahom lepku, ale na druhej strane je omnoho nepriaznivejší z hľadiska výživy.
-
Kontaminácia lepkom. Náhodné testy niektorých potravinárskych produktov, ktoré sú ponúkané na trhu ako bezlepkové občas odhalia vyšší obsah gluténu, ako je povolená bezpečná hranica 20 mg/kg.
Rada na záver:
Vždy si dobre preštudujte etiketu bezlepkového výrobku, a to najmä pokiaľ sa jedná o upravené, spracované alebo rafinované potraviny. Veľmi dôležitými informáciami totiž nie je len znak preškrtnutého klasu, ale aj nutričné hodnoty – obsah soli, cukru, množstvo a druh použitého tuku a ďalšie zdanlivo bezpečné prísady.
Konzumujte veľa zeleniny, ovocia, semien, orechov a priemyselne nespracovaných potravín.
Autor: Jefferson Adams – podľa Celiac.com 06/19/2014 voľne preložila Katarína Sýkorová
Zverejnené s láskavým dovolením stránky celiac.com