Praskovy cukor

pridané: 30.6.2003 o 20:10 | vytlačiť
Mili priatelia,
zaujal ma jeden z prispevkov, kde sa pise, ze si treba davat pozor aj na praskovy cukor, a preto som sa obratila na fy Eastern Sugar s otazkou o bezlepkovosti ich praskoveho cukru a toto mi bolo napisane:

"Choroba celiakia sa v literatúre uvádza v súvislosti s výrobkami zo pšenice, žita, jačmeňa, ovsa. Ako dôvod sa uvádza prítomný
lepok, ktorý sa skladá z bielkovín gliadínových a glutenínových. Tieto bielkoviny sú prítomné aj v kukurici, ale trochu iného zloženia.
Existuje aj pojem kukuričný lepok. Obsah bielkovín v našom kukuričnom škrobe je max. 0,35%, a prídavok škrobu do práškového
cukru je cca 2%, takže žiadne nebezpečie kvôli lepku tu určite nehrozí.
S pozdravom A. Korčeková"
Ivana
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Anonymous

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:36 3.7.2003

    Ja som ten práškový cukor spomenul preto, lebo v Považskom cukrovare mi povedali, že používajú pšeničný škrob. Kukurica je myslím si bežný komponent bezlepkového jedálnička, čiže ak aj obsahuje lepok, zrejme je to iný druh, možno neškodný. Ja neviem. Ale kukuričný škrob ako prídavok prijmem. Pšeničný nie. Veľa šťastia.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:42 4.7.2003

    Je to super, ze ste na problem praskoveho cukru upozornili, vdaka. Sama som bola prekvapena podrobnostou odpovede kompetentnych. Iba na doplnenie, ten cukor ma nazov Dar Slnka :) Ivana

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.