Objasnenie celiakie

pridané: 27.8.2002 o 23:33 | vytlačiť
http://www.vup.sk

Celiakia je v Európe najčastejším genetickým ochorením. Predpokladá sa, že ňou trpí vyše milióna Európanov. Celiakia je definovaná ako trvalá intolerancia voči gluténu, čoho výsledkom je poškodenie sliznice tenkého čreva, ktoré je reverzibilné pri vylúčení gluténu zo stravy. Glutén (nazývaný aj lepok) je bielkovina nachádzajúca sa v takých obilninách ako je pšenica, raž a jačmeň.

V dôsledku poškodenej sliznice dochádza k poruchám absorpcie vody a živín. Môže to zapríčiniť podvýživu, ktorá môže byť výrazná najmä v adolescentnom veku. Celiakia sa líši od alergie. Niektorí ľudia s alergiou na pšenicu neznášajú glutén, môžu však konzumovať raž, jačmeň a ovos.

Príznaky celiakie môžu byť u rôznych jednotlivcov odlišné a nie vždy sa prejavia ako porucha tráviaceho systému. U niekoho sa neprejavia vôbec žiadne príznaky, u iného veľmi výrazné, napr. plynatosť, hnačka, bolesť žalúdka, precitlivelosť, svalové kŕče, vyčerpanosť atď. V dôsledku širokej škály príznakov sa celiakia ťažko diagnostikuje.

Jediným liekom na celiakiu je prísna diéta: vylúčenie všetkých produktov, ktoré obsahujú glutén. Bežný chlieb, obilniny, omáčky (zahustené pšeničnou múkou) a cestoviny sú v tejto diéte prakticky zakázané.

Európsky združený projekt zameraný na celiakiu začal v r. 2000. Sústreďuje tri výskumné programy s doplnkovými vedeckými cieľmi:
- Zistiť prevalenciu celiakie u európskeho obyvateľstva;
- Charakterizovať genetickú bázu tejto bežnej potravinovej intolerancie;
- Identifikovať faktory vyvolávajúce poškodenie sliznice gluténom.

Ďalšie aplikácie môžu zahrnovať nový jednoduchý diagnostický test a včasnú detekciu ochorenia. Výsledky tohto projektu budú rozšírené pomocou siete Flair-Flow 4, len čo budú k dispozícii.

Číslo projektu: QLK1-1999-00037 (COELIAC-EU/CLUSTER)
http://www.technapoli.it/eucluster/eucluster.htm

Koordinátor projektu: Dr. Bruno Jarry
Amylum-Europe NV
10 Burchstraat, 9300 Aalst, BELGIUM
Tel: +32 53 73 36 75
Fax: +32 53 73 30 28
e-mail: jarryb@amylum.com



Autor tejto stránky: Ms. M. Lyly, VTT Biotechnology, Fínsko, január 2002
Preklad: Výskumný ústav potravinársky, Bratislava

Stiahnuté z http://www.vup.sk/Flairflow/CG30.htm
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.