Môže rýchlosť fermentácie kvásku ovplyvniť obnovu črevnej flóry celiatikov na začiatku ich bezlepkovej diéty?
pridané: 10.7.2012 o 16:34 |
vytlačiť
Výskumný tím sledoval vplyv bezlepkových kváskov z kukurice, ryže a amarantu na uvoľnenie oxidu dusnatého (NO) a syntézu prozápalových cytokínov pomocou dvanástnikovej biopsie u ôsmich celiatických pacientov.
Členmi výskumného tímu boli Maria Calasso, Olimpia Vincentini, Francesco Valitutti, Cristina Felli, Marco Gobbetti a Raffaella Di Cagno.
Výskumný tím použil vybrané mliečne baktérie ako iniciátory na výrobu kukuričného, ryžového a amarantového kvásku. Z týchto bezlepkových matríc kváskov vedci vyrobili chemicky okyslené cestá bez bakteriálnych iniciátorov a cestá začali vyrábať len s pekárskym droždím.
Výskumníci vyprodukovali väzbu pepsín-trypsín (PT) zo všetkých kváskov a ciest a výsledky použili na meranie obnovy vzoriek biopsie od ôsmich celiatických pacientov pri diagnostike. Rovnako zmerali uvoľnenie oxidu dusnatého (NO) a syntézu prozápalových citokínov - interferón-gama (IFN-gama).
Zistili, že vybraná mliečna baktéria sa okyslila a počas fermentácie sa dobre vyvíjala (ca. log 9.0 CFU/g), pričom vykazovala silnú proteolýzu (štiepenie bielkovín) na všetkých bezlepkových vzorkách.
Rovnako zistili, že vzorky dvanástnikovej biopsie naďalej uvoľňujú NO a IFN-gama, keď sa na ne aplikuje bazálne médium (kontrola), väzba PT z chemicky okysleného cesta a väzba PT z cesta fermentovaného len pekárskym droždím.
Vo všetkých prípadoch sa teda ukázalo, že vzorky biopsie, na ktoré sa použila väzba PT zo všetkých bezlepkových matríc kváskového kvasenia, významne znížili uvoľňovanie NO a syntézu IFN-gama.
Na základe výsledkov výskumný tím zhodnotil, že kváskové kvasenie môže poskytnúť ľahký a účinný spôsob urýchlenia prekonania črevného zápalu celiatických pacientov, ktorí začínajú s bezlepkovou diétou.
Zdroj:
EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION. DOI: 10.1007/s00394-012-0303-y
Jefferson ADAMS
Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk
Členmi výskumného tímu boli Maria Calasso, Olimpia Vincentini, Francesco Valitutti, Cristina Felli, Marco Gobbetti a Raffaella Di Cagno.
Výskumný tím použil vybrané mliečne baktérie ako iniciátory na výrobu kukuričného, ryžového a amarantového kvásku. Z týchto bezlepkových matríc kváskov vedci vyrobili chemicky okyslené cestá bez bakteriálnych iniciátorov a cestá začali vyrábať len s pekárskym droždím.
Výskumníci vyprodukovali väzbu pepsín-trypsín (PT) zo všetkých kváskov a ciest a výsledky použili na meranie obnovy vzoriek biopsie od ôsmich celiatických pacientov pri diagnostike. Rovnako zmerali uvoľnenie oxidu dusnatého (NO) a syntézu prozápalových citokínov - interferón-gama (IFN-gama).
Zistili, že vybraná mliečna baktéria sa okyslila a počas fermentácie sa dobre vyvíjala (ca. log 9.0 CFU/g), pričom vykazovala silnú proteolýzu (štiepenie bielkovín) na všetkých bezlepkových vzorkách.
Rovnako zistili, že vzorky dvanástnikovej biopsie naďalej uvoľňujú NO a IFN-gama, keď sa na ne aplikuje bazálne médium (kontrola), väzba PT z chemicky okysleného cesta a väzba PT z cesta fermentovaného len pekárskym droždím.
Vo všetkých prípadoch sa teda ukázalo, že vzorky biopsie, na ktoré sa použila väzba PT zo všetkých bezlepkových matríc kváskového kvasenia, významne znížili uvoľňovanie NO a syntézu IFN-gama.
Na základe výsledkov výskumný tím zhodnotil, že kváskové kvasenie môže poskytnúť ľahký a účinný spôsob urýchlenia prekonania črevného zápalu celiatických pacientov, ktorí začínajú s bezlepkovou diétou.
Zdroj:
EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION. DOI: 10.1007/s00394-012-0303-y
Jefferson ADAMS
Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk