Modifikovaný škrob v potravinách

pridané: 30.9.2002 o 23:52 | vytlačiť
Prednedávnom som oslovil MUDr.Truskovú zo Štátneho Zdravotného Ústavu SR. Zaujímalo ma označovanie výrobkov v nadväznosti na modifikovaný škrob a možný obsah lepku. Odpoveď je zaujímavá a potešujúca.

Na zaklade Vasej ziadosti o informaciu vo veci obsahu lepku v modifikovanych skroboch Vas mozem ukludnit, ze z podobnych potravin nehrozi zdravotne nebezpecie ani pre ludi trpiacich na celiakiu.
Pri vyrobe skrobu sa totiz odseparuje lepok ako vedlajsi produkt a v skrobe po modifikacii mozu zostat iba take zvysky lepku, ktore nepresahuju dovolenu najvysiu pripustnu hranicu 200 mg.kg-1 glutemu. Pritom u modifikovanych skroboch ide iba o pridavnu latku, ktora sa pridava na upravu fyzikalnych vlastnosti potravin.
Napriek tomu v novom navrhu na novelizaciu 2. hlavy potravinoveho kodexu sme navrhli (§ 11 ods. 5), že ak sa neda vylucit pritomnost lepku v modifikovanom skrobe, "musi v oznaceni byt doplneny rastlinny povod skrobu".

S pozdravom MUDr. Truskova
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.