Evolučné vysvetlenie intolerancie lepku

pridané: 3.8.2012 o 16:05 | vytlačiť
Je čoraz jasnejšie, že celiakia (alebo iná forma citlivosti na lepok) ovplyvňuje na svete omnoho viac ľudí, ako uvádzali odhady spred niekoľkých desaťročí.
V päťdesiatych rokoch sa uvádzalo, že celiakiou trpí celosvetovo 1 z 8 000 jednotlivcov, zatiaľ čo dnes tento počet vzrástol na 1 zo 100.

Odpoveď na to, prečo taká veľká časť populácie neznáša lepok, hľadá profesor David Sanders, ktorý je konzultantom pre gastroenterológiu v Kráľovskej nemocnici Hallamshire a na Sheffieldskej univerzite, v evolúcii.

Je ťažké predstaviť si svet bez chleba, keď už aj starovekí Rimania žali obilie.
V skutočnosti je pre nás pšenica novou potravinou; do jedálnička ľudí sa vo veľkej miere dostala len približne pred desať tisíc rokmi, čo je veľmi malý podiel (0,4%) z 2,5 milióna rokov, odkedy náš druh kráča po planéte.

Čo sme teda jedli počas zvyšných 99,6 % obdobia existencie ľudského druhu?
Jedli sme veci, ktoré sa dajú jesť surové, bez potreby ďalšieho spracovania alebo úpravy (kam pšenica nepatrí).

Schopnosť spracovať obilie tak, aby sa dalo jesť, priniesol technologický rozvoj až v našej nedávnej histórii.

Podľa tohto je naša vynaliezavosť v predstihu pred našou biológiou. Ako hovorí Dr. Sanders, “....dáva zmysel, že naše telá sa na túto potravinu ešte stále adaptujú, najmä na lepok, ktorý táto potravina obsahuje.“

Po miliónoch rokov „bezlepkovej diéty“, môžu byť naše telá slabo vybavené na spracovanie lepku, keďže sa ešte stále jedná o relatívne cudziu látku.

Zdroj: http://www.science20.com/news_articles/ being_glutenfree_determined_evolution_says_gastroenterologist-91578

Napísal: Gryphon Myers

Gryphon Myers nedávno promoval na univerzite UC Berkeley v medzidisciplinárnych štúdiách s dôrazom na výskum v umení, spoločnosti a v technológiách. Je celoživotný vegetarián, horlivý zástanca organickej a lokálnej stravy a stravy bez GMO a nekonzument glukózo-fruktózového sirupu. V súčasnosti žije v Severnej Kalifornii.

Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com

Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.