Muka Promix
Zaujalo ma to a prekvapilo, a tak som poziadala o nazor Ing. Ivu Businovu z Poradenskeho centra pro celiakii a bezlepkovou dietu v Ceskej republike prostrednictvom stranky www.bezlepkovadieta.cz. Odpoved je nasledovna a chcem sa s tymto nazorom podelit aj s vami:
O odpověď jsem požádala přímo ředitele firmy Novalim s.r.o. Dipl. Ing. Jozefa Poprace, CSc., která vyrábí bezlepkové mouky Promix:
"Naše výrobky pravidelne vzorkuje Štátny zdravotný ústav ako aj my sami a za 14 rokov našej existencie sme nemali problémy. Každý druh múky obsahuje rôzne komponenty a niektorí ľudia si zloženie neprečítajú alebo vôbec nevedia, ža sú alergickí napr. na soju ap. a tiež máme skúsenosti, že ľudia si miešajú naše múky s inými.Za celý čas našej existencie sa nám nikto nesťažoval, že by mal problémy s našimi výrobkami. My za svoje výrobky ručíme, ale keď niekto má problémy jednoducho si musí vybrať taký výrobok, ktorý mu sedí a nemusí to byť zrovna náš výrobok. Všetky naše múky sú certifikované."
Dále jsme se s panem ředitelem dohodli, že Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu bude mít k dispozici poslední výsledky kontrol bezlepkových výrobků které vyrábějí.
ing. Iva Bušinová, Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu
Konkretne ja z tejto muky peciem a zatial som nebadala nejake problemy. Ale ako som sa tu docitala, kazdy reaguje na konkretny druh potravin inak.
Hena
Diskusia k magazinu (8)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 11:34 19.9.2005
Hena, dakujem Vam za zaujimavu informaciu. Precitala som si aj to, co pisala ta pani o mukach Promix. Clanok hore neodpoveda vsak na jej podozrenie, ktore vyjadrila, ci su tieto muky zdrave pre creva celiatika. Pise sa, ze muky su testovane a teda neobsahuju lepok, ale ona hovorila o inom. Mohol by sa nejaky odbornik vyjadrit ku zlozeniu muk a tomu, ako spolu pri procese pecenia/varenia jednotlive komponenty reaguju? - ide ozaj o to, ze cistej bezlepkovej "muky" v zmesiach nie je vela. A este jedna vec: Ocakavala by som, ze sa na skodlivost/neskodlivost muk nebudete pytat ich vyrobcu. Aku inu odpoved by ste mohli dostat ako kladnu -uvedenu vyssie??? Ved aj tu ide o business a to o velky!!! S pozdravom!
-
-
napísal:
- používateľ:
- suzann
- pridané:
- 13:55 19.9.2005
Nedá mi nepridať sa k tejto diskusii. Tiež som sa veľmi pri výroku "múka promix je škodlivá" pozastavila. Ja bzlp. dietu dodržiavam už 14 rokov. Múku Promix používame doma takmer od začiatku (niekedy iná na trhu nebola). Za celú tú dlhú dobu som nemala a ani nemám žiadne problémy. Okrem toho, ak by bola škodlivá pre celiakov, tak by sa to podľa mňa pri biopsii čreva určite ukázalo. Ako spomína Hena na konci príspevku, každý človek reaguje na niektoré aj neškodlivé zložky potravín individuálne. A môže ísť aj o neznášanlivosť nejakej inej zložky týchto múk ako napr. sójová múka, či laktóza. Preto netreba uverejňovať poplašné správy typu JPP (jedna pani povedala) bez toho, aby obsah tejto správy nebol niečím rukolapným, vedecky overeným faktom, potvrdený. Faktom zatiaľ ostáva, že múky promix konzumujú tisíce Slovákov a Čechov. Keby boli také škodlivé ako dotyčná uvádza, určite by už vyšiel podnet z ktorejkoľvek strany na podrobný rozbor týchto múk. S pozdravom Suzann
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:08 19.9.2005
Keď jedna pani niečo povie, má uviesť svoje meno a takisto aj meno tých dvoch ODBORNÝCH LEKÁROK. Ináč je celá táto informácia na ..... . Najviac škodia zdraviu hlúpe reči. Elena
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 08:41 20.9.2005
Taktiež sa musím pridať ku komentáru.Ak je niekto alergický iba na lepok,nemôže mu škodiť múka ,ktorá ho neobsahuje,ale nejaká iná ingrediencia.Veď aj v Čechách prešla kontrolou.My ju používame už 4 roky a tiež máme výsledky v poriadku.Prosím dotyčnú pani,aby nerozsievala nedôveru voči jedinému slovenskému výrobcovi ,ale uviedla konkrétne vecné pripomienky .
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 10:30 20.9.2005
Skoda je, ze tato diskusia k nicomu nevedie...nikdo sa nevyjadri k zlozeniu Promixu, ziaden chemik, ani iny odbornik. Ani obcianske zdruzenie nenapadlo oslovit nezavisleho odbornika na vyzivu, aby sa vyjadril k tomu (ved ide o zakladnu surovinu, ktoru celiatici v SR a CR konzumuju). Ale preco? Ved lepsie je organizovat pravidelne ochutnavky Promixovych buchticiek, chlebickov a robit im reklamu, aby podla moznosti bol odbyt firmy cim vacsi a pocet registrovanych clenov zdruzenia, ktori sa na akcii zucastnia stupal... Otazka pre zdruzenie: Budu sa hladat aj ine alternativy pre stravovanie ludi trpiacich touto chorobou? Alebo budeme cele roky velebit jednu firmu a budeme jej dozivotne vdacni? Nebolo by lepsie podporovat aj ine - male firmicky, ktore pri obrovskych gigantoch nemaju sancu na prezitie? Nie... nepodozrievajte ma, nevlastnim ziadnu takuto firmu. Som len nezavisly pozorovatel. Docitala som sa, ze bude vychadzat novy casopis. Mozeme ratat s tym, ze nam rozsiri obzory v stravovani? Nebude kazda druha strana reklamou na isty vyrobok???? Preco vy celiatici, ktori sa cele roky krmite mukami uvazujete tak, ako keby na vas niekdo utocil? Je pre vas tazke predstavit si, ze v svojej vyzive mozno robite chyby? (aj ked muku konzumujete neprestajne napr. 14 rokov!) Je to ozaj tak tazke zamysliet sa nad tym, ci neskodite uz aj tak oslabenemu telu takouto stravou? Omnoho lahsie je slepo VERIT, nic neskumat a mysliet si, ze vsetko je v poriadku. Viem si predstavit, ze mnohych z Vas moj prispevok poburil. Ale mozete mi verit, ze mi islo o Vase dobro. Prajem Vas vsetkym vela zdravia, ale hlavne zdraveho usudku pri stravovani!
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 00:26 23.9.2005
Vďaka paní Bušínová, to bolo skutočne profeionálne. Keď vás bezdovodne zmlátia policajti budete sa sťažovať a žiadať, aby vašu kauzu prešetroval ten, kto vás zranil? Samozrejme extrémny príklad, ale čo už. S Promixom nemáme jasne zlé skúsenosti. Pravdou ale tiež je, že moja dcéra (pred časom diagnostikovaná na celiakiu) výrobky zo zmesí Novalimu práve najlepšie neznáša. Takže sa pripájam k niektorim prispevkom - každý reaguje inak a bolo by isto zaujímave zistiť, čo sa vlastne deje ďalej počas prípravy, pečenia atp. Mona
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 04:25 23.9.2005
Som preds.obč.združenia celiakov v Trnave a osobne mám diétu už 20 rokov a používala som doteraz muku Promix - dotovanú a doteraz som nezbadala, že by som mala nejaké problémy. Podobne aj po ich cestovinách. Myslím, že pýtať sa na vyjadrenie českej kolegyne je zbytočne a neviem či vôbec používa-la ich výrobky. Osobne si myslím žae ich výrobky sú úplne nezávadne, nakoľko viackrát som bola v ich výrobe a je to tam ako v laboratoriu a skutočne stále ich kontrolujú A môžaem to potvrdiť i na skúsenostiach tisícok ľudí. Takže neviem či sa jednalo o komeračnú stránku alebo o čo.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 17:07 23.9.2005
Vážený anonymous,, neviem ,či Vy ,alebo niekto z Vašej rodiny má bzl.diétu,neviem ani či ste členom onoho združenia ,ktoré len zatracujete ,ale Váš článok ma veľmi pobúril. Čo robíte Vy pre celiakov?Čo Vám bráni takto sa angažovať? Viete ,jednoduché je sedieť za počítačom a mudrovať čo by sa malo...Celé združenie stojí na hŕstke dobrovoľníkov ,ktorí všetko čo robia,robia zadarmo vo svojom voľnom čase./po pracovnej dobe./ Určite privítajú človeka,ktorý bude hľadať alternatívy pre stravovanie,bude oslovovať firmy a zisťovať,ktoré výrobky sú vhodné a zdravé pre celiakov,hľadať chemikov a iných odborníkov, prispievať do časopisu odbornými článkami.Ak to bude málo,zoberte si v lete dovolenku a pomôžte zrealizovať letný pobyt pre deti s bzl.diétou.Podotýkam,že bez nároku na odmenu.Myslím,že ukážku pečenia z tejto múky ľudia privítali ,lebo práve pečenie chleba a pečiva je najväčší problém.