Chlieb z Dubravanky - bezlepkovy?
Dávam do pléna zároveň otázku: Je vôbec bezpečné jesť nejaký cudzím človekom vyrobený chlieb?
S celiakiou mám krátke skúsenosti, ale zatial som zistila, že:
- Viedenský chlieb nie je vhodný kvoli pšeničnému škrobu
- Dúbravanka chlieb detto
- Schar má takú trvanlivosť a toľko chemikálií, že nie je vhodný
- Múky Promix obsahujú veľa nezdravých E-čok - ale aspoň sú bez lepku a keď z nich chce človek variť, má použiť kvasnice, ktoré vraj NIE SÚ PRE CELIATIKOV VHODNÉ
Vie sa niekto k týmto tvrdeniam fundovane vyjadriť?
Nie je bezpečnejšie vôbec chlieb nejesť????
Jana
Diskusia k magazinu (11)
-
-
napísal:
- používateľ:
- topinka
- pridané:
- 01:21 18.1.2005
Podľa môjho názoru (a osobných skúseností) sú chleby z Viedenských pekární a z Dúbravanky absolútne neškodné. A neobsahujú lepok! Ten lepok je chemicky odstránený. A ináč, keby nebol bezlepkový, tak prečo by tam bol znak (prečiarknutý znak)? Veď tie chleby ako aj iné bezlepkové výrobky prechádzajú prísnou kontrolou a keby tam boli stopy lepku, tak by ich nedali ako vhodné na bezlepkovú diétu
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 06:49 18.1.2005
Pýtala som sa našej gastroenterologičky na jej názor na bzl chleby, teda na ich zloženie. Pokiaľ sú označené ako bzl., tak ona nevidí problém. Tak mi sa tým riadime a ďalej kupujeme chlieb z Viedenských pekárni. A deti problémy nemajú. Aďa
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 09:47 18.1.2005
Jana, ty si fakt zaujimava celiaticka. Uz mi dost lezies na nervy. Tak nejedz nic, ked nikomu neveris, ludia co s tym robia maju urcite viac skusenosti ako Ty. Daj si tu svoju cokoladu alebo radsej nie, sa mi zda, ze si chcela najprv schudnut. Kata.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 09:55 18.1.2005
Najbezpečnejšie je nejesť nič -povedal jeden fundovaný klasik. V odbornej štúdii som čítala,že isté množstvo lepku v potravine je povolené aj pre celiatika,jeho presné množstvo neviem a aj tak sa na obaloch neuvádza,čiže to považujem za bezpredmetné.Takisto aj odpoveď na Tvoje špekulatívne otázky. Ak tým chlebom zo zásady neveríš alebo veriť nechceš, tak ich nejedz.Alebo vyskúšaj a uvidiš.Školou pokusu a omylu postupne prídeš na to, čo Ti robí dobre a čo nie.Každý sme iný. Keby sme mali jesť len potraviny bez éčok,tak by sme museli okrem bezlepkovej diéty držat ešte aj ďalšiu obsahujúcu len bio potraviny a výber týchto bezlepkových potravín je už aj tak dosť obmedzený.Takže je len na každom z nás,aký obsah jedálnička si podľa svojich možností zvolíme... Ešte jedna otázka, píšeš,že diétu dodržiavaš len krátko...Pred jej diagnostikou si jedla len bio potraviny?Lebo v tých ostatných sa (až na čerstvé výnimky) nejaké tie éčka objavia...
-
-
napísal:
- používateľ:
- bobicenko
- pridané:
- 10:00 18.1.2005
Milá Janka, si adept na uskutočnenie prelomového výskumu v oblasti bezlepkovej diéty. Neštudovala si náhodou chemicko-technologickú?Ak nie,pouvažuj o tom. Bola by škoda nevyužiť Tvoj skrytý potenciál!!!:-)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 10:24 18.1.2005
Ahojte, mne chlieb z Viedenskych pekarni nerobi dobre, z Dubravanky som este neskusala. Stefka.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 12:01 18.1.2005
Ahojte Chleby z Viedenskych pekarni a Dubravanky som ani neskusala lebo aj vyrobky od Novalimu mi robili zle(2 krat som ich zaradila do diety a dva krat sa mi po dvoch troch tyzdnoch vratili bolesti brucha :( ) Takze jem len Vyrobky Schaer a hammermuhle a aj napriek tomu ze tam je dost konzerv latok mi s nich nie je blbo. Kveta.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 13:32 18.1.2005
ľudia, nechápem tie útoky. Ak už celiatici, ktorí sú "iní" z pohľadu ostatních nedokážu inakosť tolerovať, tak kam smerujeme a o čom to je? Ja sama reagujem aj na stopové množstvá lepku (stopové v zmysle, keď sa tam chemicky žiadna molekula lepku nenachádza a napriek tomu, telo reaguje, napr. na 3 - 4x destilovaný alkohol) a preto pre mňa bzlepkový výrobok označený preškrt. klasom nie je smerodajný, podstatné je, ako a z čoho je vyrobený. A pokiaľ hovoríme o bezlepkovosti, našu a českú normu, že bezlepkové je to, čo obsahuje menej ako 10mg gliadinu na 100g výrobku (resp. 5mg/100g), považujem za smiešnu. Bu´d to obsahuje lepok, alebo nie a to sa týka aj odlepkovaného pšen. škrobu, v ktorom sú reziduá gliadínu. V iných krajinách sa za bezlepk. považujú tie potraviny, kde nie sú akékoľvek merateľné množstvá lepku. Môj názor je, že u nás sa norma neprispôsobuje tým, kt. s tým majú problém, ale tým kt. to vyrábajú. Pretože kontaminácia lepkom vzniká striedaním plodín v osevnom pláne,a následným nedostatočným vytriedením, technologickým procesom, napr. v mlynoch a na iných výrobných linkách, ale aj skladovaním surovín v skladoch s lepk. výrobkami a napr. zamorením škodcami... atď, atď a pre výrobcu je jednoduchšie znížiť normu ako zabezpečiť aby ku kontaminácii nedošlo. Celkom viem pochopiť ľudí, kt. stým majú problém a neodsudzujem ich. (Odsudzovania som si užila dosť aj ja sama - voči mne aj dcére, ale teraz keď sa dívam na moju dcéru a na niektoré iné deti, kt. rodičia verili vyjadreniam výrocov, príp. návodom lekára, že každéího min. pol roka treba skúšať, či náhodou už organizmus lepok netoleruje - tak som rada, že som sa v mojom postoji nedala zviklať) A preto aj druhým odporúčam, čo najmenej kombinovať stravu a to sa týka aj múk, (čím väčšie množstvo komponentov v nej´=tým väčšia možnosť kontam. (resp. obsahu)lepku v múke) detto ostatné potraviny. No a potom skúšať postupne, čo robí telu zle a čo nie. A hlavne veľa trpezlivosti a sily vydržať, čo Vám aj všetkým prajem. Alena
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:06 18.1.2005
Na nikoho som neutocila ved prave naopak :) Kveta
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:08 18.1.2005
Nie su vsetky tie vyrobky kontrolovane nahodou len vyrobcom? Kveta
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 09:30 19.1.2005
Je mi ľúto, že ste si to Kvetka zosobnili práve Vy. K Vám to nesmerovalo. Pekný deň Vám prajem Alena