Lekár radí dospelým
Na vaše otázky odpovedá:
-
MUDr. Jozef Klucho
spýtajte sa -
GASTROENTEROLÓG s.r.o.,
J. Kráľa 3, 940 01 Nové Zámky
Tel.: 035/642 32 85
Web: www.gastroenterolog.com
"stopy lepku v potravinách"
Otázka: Dobrý deň, pán doktor. Mám 27 rokov, výšku 165 cm, momentálne vážim 51 kg. (Zvyčajne mám hmotnosť 56 kg, avšak po pôrode, t.j. od februára 2016 som začala rýchlo chudnúť, cca 3kg mesačne a mať ťažkosti s plynatosťou a trávením. Pred 2 týždňami mi bola histologicky potvrdená CELIAKIA. Chcem sa spýtať, či ide vždy o vrodené ochorenie alebo sa toto ochorenie môže spustiť aj v dospelosti - v mojom prípade po hormonálnej zmene - po pôrode. Dovtedy som nepociťovala také ťažkosti... Ďalej sa chcem spýtať, či môže niekedy bolesť kĺbov súvisieť s celiakiou - kĺby ma výrazne začali bolieť tiež po pôrode, resp. už v tehotenstve... A posledná otázka: ešte sa neviem veľmi orientovať v tom, čo smiem a nesmiem jesť. Nenašla som nikde priamo informáciu, či môžem konzumovať výrobky, kde glutén nie je priamo v zložení, ale je tam napísané MOŽE obsahovať STOPY GLUTÉNU. Je to uvedené napr. na obale naturálnej RYŽE, STRUKOVÍN, rôznych druhov KORENÍN, semienok slnečnice, ľanu, sezamu atď... (keď sa v závode spracúvajú obilniny s lepkom). Poraďte mi prosím, či mám vylúčiť z jedálnička aj takéto potraviny a či môžem dať do úst LEN a výlučne jedlo, kde je vyslovene napísané "bezlepkové"/"gluten free" alebo či by konzumácia "stopového množstva lepku" nemala uškodiť. Ďakujem vopred za Váš čas a každú radu. S pozdravom Soňa M.
- PREČÍTANÉ:
- 3208x
- REAKCIÍ:
- 1
- VYTVORIL:
- mamaSona
- VYTVORENÉ:
- 2016-10-02 09:10:47
-
-
napísal:
- používateľ:
- zuzanab
- pridané:
- 21:31 6.10.2016
Dobrý den, je to často sa opakujúca otázka, pripájam pár linkov, osobne stopy lepku v strave neriešim, ale sú celiatici ktorí sú viac citliví a tí už vylučujú aj stopy lepku. Ja mám výsledky na pravidelných ročných kontrolách v poriadku. Ochorenie je to dedičné, celiatici majú špecifický gén, ktorý sa dedí, ale aj ak niekto tento gén má, neznamená že bude mať celiakiu, ale môže "vypuknúť" práve napríklad po hormonálnych zmenách, ja som ju "dostala" v 30. rokoch, časté sú aj diagnostiky vo veku po 60ke. Čo sa jedla týka, môžte jesť všetko, kde nie je v zložení vyznačený lepok. Podľa zákona musia byť alergény v zložení zvýraznené, bud boldom-silným písmom, alebo inak zviditeľnené. Nemusia to byť len vyslovene výrobky kde je uvedené "bezlepkové", u takýchto výrobkoch už ale nemusíte sledovať zloženie, výrobca deklaruje že sú bezlepkové. Ak ste začiatočníčka, prejdite si postupne túto stránku, nájdete tu všetky potrebné informácie, načo máte nárok, recepty, diskusie atd. http://www.celiakia.sk/lekar-radi/lekar-radi-dospelym/stopove-mnozstva-lepku?fid=17100 http://www.celiakia.sk/co-je-to-celiakia/bezlepkova-dieta/co-znamena-bezlepkova-strava