DISKUSNÉ FÓRUM
Otázky do pléna
Florsalmin spray
Ahojte!
Prosím Vás máte niekto skúsenosti s týmto sprejom? Totiž potreboval by som ho, ibaže obsahuje alkohol... Ide o to (aj keď sa neužíva vnútorne), že ten alkohol som nedokázal vypátrať z čoho je vyrábaný... Tu je priama špecifikácia:
Účinné látky: salviae tinctura (šalviová tinktúra) / 1:6,6 / 40 g v 100 g roztoku
Charakteristika lieku: Florsalmin® spray je zriedený vodno-alkoholický extrakt zo šalvie lekárskej s protizápalovým a protimikrobiálnym účinkom.
Hlavné použitie: Liek sa používa pri zápalových ochoreniach ústnej dutiny, ďasien a hltana, ako podporná liečba pri angíne a po chirurgických výkonoch v ústnej dutine, na potlačenie zápachu z úst. Liek môžu používať dospelí, mladiství i deti.
Zákaz použitia: Liek sa nesmie používať pri precitlivenosti na niektorú zo zložiek prípravku.
Nežiaduce účinky: Ojedinele by sa mohli vyskytnúť alergické reakcie na niektorú zo zložiek prípravku.
Pri prípadnom výskyte nežiaducich účinkov alebo iných nezvyčajných reakcií sa o ďalšom používaní lieku (podávaní deťom) poraďte s lekárom
Dávkovanie: Pokiaľ lekár neurčí inak, nastriekajte roztok na zapálenú sliznicu 3- a viackrát denne, do vymiznutia príznakov. Nepoužívať pred jedlom.
Balenie: 25 a 45 ml
Poznámka: Upozornenie
Liek obsahuje 25 % alkoholu. Nevhodný pre ľudí s ochoreniami pečene, pri alkoholizme, epilepsii, poškodeniach mozgu. Nepoužívajte vnútorne. Ak sa príznaky ochorenia počas používania lieku nezlepšia, alebo sa dokonca zhoršia, vyhľadajte lekára.
Florsalmin v terapeutických dávkach neovplyvňuje činnosť vyžadujúcu zvýšenú pozornosť (napr. vedenie motorových vozidiel, obsluha strojov, práca vo výškach a pod.).
V tehotenstve a počas dojčenia ho možno používať v terapeutických dávkach a v indikovaných prípadoch.
Prosím ak niekto viete poradiť, napíšte, ďakujem! Dany.
- PREČÍTANÉ:
- 4650x
- REAKCIÍ:
- 6
- VYTVORIL:
- danyboy
- VYTVORENÉ:
- 2008-01-22 08:00:00
-
-
napísal:
- používateľ:
- Rosie
- pridané:
- 13:21 22.1.2008
Danyboy, paranoia??? Uz si niekedy videl destilacny pristroj? A vies ze princip vyroby alkoholu je zalozeny na tom, ze alkohol sa najskor odpari a potom vyzraza? A pocul si uz o lepku ze by dokazal nieco take? Tak klud, fakt sa moze pit akykolvek alkohol ktory presiel destilaciou. To uz som tu par krat napisala.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Soleil
- pridané:
- 19:51 23.1.2008
hoi Rosie, :-D bud k tym chlapcom mila, chemia tiez nebola moja silna stranka.... Dany ten alkohol nechce pit, on si chce len vyplachnut usta..... Pa,pa Sisa
-
-
napísal:
- používateľ:
- CherryBlossomGirl
- pridané:
- 09:14 24.1.2008
Tak tak... nikto uceny z neba nespadol ;-) Dany, ja som florsalmin uzivala a nemala som ziadne problemy a to som velmi citliva na obsah lepku aj v akomkolvek malom mnozstve..
-
-
napísal:
- používateľ:
- danyboy
- pridané:
- 19:20 24.1.2008
Paranoia??? A prečo nie? Po tom, čo mám za sebou to považujem za samozrejmosť... Čo sa týka alkoholu, ide o to, že doteraz som mal také informácie, že alkohol obsahuje lepok podľa toho, z čoho je vyrobený a ako bol fermentovaný... resp. koľko krát... Preto ten chaos. Dovolím si sem ešte dať jeden citát z fóra (aj keď celkom nesúvisí), pretože ak na toto niekto narazí, možno sa poteší: "Vážený konzumenti tvrdého alkoholu, 14 rokov som sa živila výrobou alkoholu a mám dcéru celiakičku. Takže sa považujem za odborníka. Alkohol NEOBSAHUJE LEPOK. Možno si spomeniete na chémiu a ujasníte si, že alkohol sa vyrába destiláciou, t.j. ohriatim tekutiny na vysokú teplotu viac ako 80 stupňov a len tie zlúčeniny, ktoré sú ľahšie a " odparia sa" sú alkohol. LEPOK sa do liehu, či už melasového, alebo aj kukuričného alebo aj obilného nemá ako dostať. Obilný lieh sa sa používa nakmä na výrobu vodky, inak moc nie, ale aj tam sa lepok počas destilácie NEDOSTANE. Ani do whisky, ktorá sa vyrába z obilia tiež. Toto sa týka všetkých alkoholov s výnimkou ovocných destilátov. Tie sa vyrábajú destilovaním ovocia, ktoré NEOBSAHUJE LEPOK. Takže pokojne pite tvrdý alkohol, lepok v ňom nie je. Nešpekulujte o rume, griotke atď. Do liehovín sa pridávajú farbivá a cukry, ale lepok nie. Pravdepodobne bude treba poradiť výrobcom, aby uvádzali na etiketách simbol gluten frei, ale nikoho to nenapadlo. pretože to považujú za samozrejmosť. PIVO je bohužiaľ pre Vás z jačneňa a teda nie je pre Vás VHODNÉ. Dúfam, že som uspokojila všetkých vyznavačov alkoholu"
-
-
napísal:
- používateľ:
- danyboy
- pridané:
- 20:09 24.1.2008
Tak ešte sa doplním... Dal som si tú námahu, pretože som si stále nebol istý, a vyhľadal som si v publikácii "Život s bezlepkovou diétou" niečo o alkohole. Je to síce trocha dlhé, ale aby bolo jasno, prepíšem to sem, aj keď viem, že už idem trocha "off topic": Citát z knihy (bez dovolenia autora, ale snáď by ma za to nezavreli...): Víno Biele a červené víno je prirodzene bezlepkové. Niektorí celiaci i neceliaci môžu však víno neznášať pre obsah siričitanu, ktorý víno konzervuje. Všeobecne je ho viac vo víne červenom než v bielom. Ako pri všetkých potravinách platí, že spoliehať sa dá len na kvalitné výrobky. Podozrivým škatuľovým vínom si neskazíte len chuť, ale aj klky. Lepok neobsahuje ani šampanské (Champagne), ani šumivé a perlivé vína. Detské pseudo-šampanské lepok môže obsahovať. Bezpečné by mao byť originálne Porto a Sherry. Platí to aj pre väčšinu fortifikovaných vín, ako je Madeira a Malaga . Pri dezertných vínach a vermute nevieme, ale Martini vyhovuje požiadavkám bezlepkovej diéty. Pri destilátoch z vína záleží na tom, či sú dofarbované umelo (a môžu obsahovať lepok), alebo farbu získavajú starnutím v sudoch. Lepok neobsahuje Cognac (t.j. vínny destilát z rovnomennej francúzskej oblasti) - u nás je najčastejšie zastúpený značkami Hennessy a Curvoiser . Problémom je koňak destilovaný mimo oblasť Cognac, ktorý sa musí nazývať Brandy . Tu záleží na výrobnom postupe. Grappa je veľmi silné destilované víno, obvykle nedofarbované (prirodzené nazlatlé) - také neobsahujú žiaadny lepok (ale veľa alkoholu). Ďalšie tvrdé alkoholické nápoje (aj bezlepkové pite len výnimočne a striedmo). Armagnac - francúzsky destilát z jabĺk lepok neobsahuje. Calvados - v originálnom francúzskom produkte by lepok nemal byť prítomný. Rum - vo svete je týmto názvom označovaný destilát z cukrovej trstiny - teda je bezlepkový. Niektoré tmavé a korenené druhy však môžu lepok obsahovať. Bacardi Rum lepok neobsahuje. Saké - pri príprave ryže na destiláciu sú používané enzýmy Koji, pri ich produkcii môže byť použitý jačmeň. No pri výrobnom procese, dvojstupňovom oddelení od zdroja lepku a destilácii by Saké malo byť pre celiakov bezpečné. Tequilla - pokiaľ neobsahuje prímesi (ktoré by mali byť deklarovné na obale), je vyrobná z agávy a teda neobsahuje lepok. Vodka - môže, ale nemusí lepok obsahovať (podľa toho, z čoho je destilovaná a koľko stupňovo). Z kukurice je destilovaná vodka Smirnoff , z repného cukru vodka Black Death . Whisky, Whiskey, Bourbon - všetky druhy škótskej whisky sú síce pripravované z lepkových zŕn, dvojitá destilácia by ale mala celkom vylúčiť prenos lepku do finálneho destilátu. Ten nesmie byť ničím dofarbovaný či dochucovaný. Farbu získava zrením v použitých sudoch od Sherry. Škótska whisky by teda nemala obsahovať lepok. Kanadská, írska Whiskeys a americké Bourbony môžu, ale nemusia lepok obsahovať (záleží na značke). Tak, fu... čo myslíte. Toto písal odborník Leonard Kremler. Tak teda teraz už fakt neviem... kto je odborník...
-
-
napísal:
- používateľ:
- Rosie
- pridané:
- 22:12 24.1.2008
Tak aby si bol pokojnejsi a trosku aj zil, neber to ako utok prosim Ta... posielam Ti teda clanok z americkeho webu. Ak vies po anglicky, precitaj si, ak nie, v skratke sa v nom hovori, ze podla americkych a kanadskych lekarov - specialistov dietologov je mnozstvo jedal a napojov, ktorym sa celiatici vyhybaju, v skutocnosti bezpecnych. Do zoznamu jedal ktorym sa netreba vyhybat zaradili: destilovany ocot - akykolvek/neidentifikovany, destilovany alkohol vcitane rumu, ginu, whisky a vodky, ...amarant, pohanka, proso=pseno,teff (etiopska obilnina), quinoa (juho-americka obilnina ) .... zoznam zverejnili preto, aby sa tisice celiatikov nemuseli zbytocne vyhybat viac jedlam ako je nutne.... Moja poznamka: vravi sa, ze by mohli byt nebezpecne alkoholicke napoje prifarbovane karamelom, tak tym sa pokojne vyhybaj, aj ked karamel sa robi z cukru.. A ver mi, ze isto mam viac skusok z chemie ako Ty. Celiac.com 12/10/2000 - As reported in Ann Whelans September/October issue of Gluten-Free Living, the American Dietetic Association (ADA) has released the 6th edition of its Manual of Clinical Dietetics, which offers revised guidelines for the treatment of celiac disease. This manual is currently used by hospitals and doctors all over North America, and represents the most up-to-date source of information with regard to the dietary treatment of various illnesses. The new standards set in this publication conform more closely with current international standards. Included on their safe list are items that have been on Celiac.coms safe list for over five years, including: amaranth, buckwheat, distilled vinegar (no matter what its source), distilled alcoholic beverages (including rum, gin, whiskey and vodka), millet, quinoa and teff. A team of American and Canadian dietitians wrote the new gluten-free guidelines, including: Shelley Case, RD, Mavis Molloy, RD, Marion Zarkadas, M.Sc.RD (all from Canada and all members of the Professional Advisory Board of the Canadian Celiac Association), and Cynthia Kupper, CRD, CDE (Executive Director of the Gluten Intolerance Group and celiac). Additional findings of this team regarding buckwheat and quinoa contradict what has been accepted as common knowledge for years by some US support groups, mainly that these two grains are more likely to be contaminated by wheat than other grains. In fact, according to the team, buckwheat and quinoa are far less likely to be contaminated than most other grains. At the most basic level the new guidelines mean that celiacs do not need to avoid foods containing unidentified vinegar or distilled alcohol, this alone will allow much more freedom when shopping or eating out. Further, celiacs who drink alcohol will have much more freedom and a far greater choice when they want to have a drink. Additionally, celiacs will be able to more easily maintain a well-rounded and nutritious diet because they will have access to a far greater number of highly nutritious and safe grains. The ADAs 6th edition of the Manual of Clinical Dietetics represents the first time that Canadian and United States dietary guidelines have come together to create a united North American gluten-free standard, and will hopefully lead to the adoption of a single standard by all US support groups so that hundreds of thousands of celiacs will not have to unnecessarily exclude more foods than necessary. These new guidelines go a long way towards an international standard, which should be the ultimate goal for all celiacs and celiac organizations in the world.