DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

bezlepkové bobaľky

Čaute bezlepkáči!

Chcem sa spýtať či niekto vie ako sa pečú bezlepkové bobaľky.

Ak niekto má s ich pečením skúsenosti, a pozná recept, prosím ozvite sa.

Marcela zo Sobraniec.

PREČÍTANÉ:
6907x
REAKCIÍ:
3
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2004-12-17 18:53:31
  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    10:18 18.12.2004

    čo sú to bobaľky? :)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:28 21.12.2004

    Bobáľky sú opekance, pupáky? Pečiem ich z akéhokoľvek kysnutého cesta. Keďže všetko robím od oka asi veľmi neporadím, ale aspoň približne: dávam tam vodu resp. sój. mlieko, alebo obyč.(1 + 1/8- 1/4 pohára), , na pol kg múky asi 2 PL cukru na vykysnutie - ako do chleba, v prípade, že chcete bobáľky sladšie, ako ich robím ja pridávam okrem toho, trochu vanilk. cukru a cca 3 PL cukru navyše okrem toho vajce, trochu masla(50g?), štipku soci, sušené droždie, múku (3 poháre) , ja používam promix (PK, T, - podľa toho čo mám) a väčšinou to kombinujem s múkou kt. má viac vlákniny (ryžová kukuričná - max 1/3 z celkového množstva múkyv prípade pečenia kysnutého cesta z čistej promix PK, al. UNI býva cesto glejovité, neplatí u múky T. Cesto má byť hustejšie, pretože ešte zredne, ale pravidelne ešte upravujem hustotu v priebehu prípravy. Po vykysnutí urobiť šúľance nakrájať ,pomúčiť, dať na plech, chvíľu vykysnúť a piecť, ak ich potom necháte doschnúť vydržia v pohári aj dlhšiu dobu. Alena PS: zisťujem, že jednoduché a samozrejmé veci sa veľmi komplikovane opisujú, tak sa nenechajte odradiť a skúšajte, nie je to také zložité. Pekné sviatky Vám prajem.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:56 29.12.2004

    Aj keď je už po vianociach mám chutný recept na bobaľky (opekance). Použila som múku Jizerka, ale tiež sú chutné keď sa zmieša PROMIX UNI s kukur. múkou. BOBAĽKY 200g blp. múky 1 vanilkový cukor soľ a cukor podľa chuti 10 g droždie 30 g maslo (hera) 1 vajce 1 dcl vody Vo vlažnej vode rozpustíme cukor, vanilku, soľ a droždie. Potom postupne pridáme vajce, múku a nakoniec roztopené vychladnuté maslo. Všetko sa dobre vymixuje a cesto sa nechá cca 5-10 min podkysnúť. Na pomúčenej doske vytvarujeme bobaľky (radšej menšie pretože pri pečení ešte narastú), ktoré ukladáme na plech (použila som papier na pečenie). Pečieme pri 180 stupňoch. Sú troška jemnejšie ako "lepkové" no pripravené s makom sú na nerozoznanie. Slavka

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ