DISKUSNÉ FÓRUM
Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)
Problematické zložky výrobkov
Ahoj bezlepkáči,
diétu držím ešte len krátko, takže riešim kopec problémov čo si dať, čo nedať...
Zaujímalo by ma, ako to riešite, keď máte pred sebou výrobok, ktorý je označený ako bezlepkový, ale obsahuje napr. horčicu, zmes korenia, zakázané éčko (napr. E 14...), čierne korenie (čítala som, že môže obsahovať lepok), sójovú omáčku, glutaman sodný (viem že je vraj bezl., ale predsa len sa vyrába z pšenice)...
A tiež niekedy rozmýšľam nad cukrom. Myslíte, že predávaných zaváranín sa pridáva cukor bez protihrudkujúcej prísady?
Touto témou by som chcela otvoriť zbierku názorov resp. skúseností - akýchkoľvek, preto sú všetky príspevky vítané! :D
- PREČÍTANÉ:
- 2785x
- REAKCIÍ:
- 3
- VYTVORIL:
- frcka
- VYTVORENÉ:
- 2005-08-11 11:53:39
-
-
napísal:
- používateľ:
- frcka
- pridané:
- 12:10 11.8.2005
Júúúj, ešte som zabudla v tejto súvislosti Aký je Váš názor na hranicu 10mg gliadinu na 100g? - podľa mňa by sa potraviny s touto hranicou nemali označovať za bezlepkové. I keď otázka znie - je vôbec možné v dnešnej dobe vyrobiť absolútne bezlepkový výrobok, bez možnosti kontaminácie? Ja som minulý týždeň našla v pohánkových vločkách celé zrnko pšenice a ovsa. Jedávala som ich na raňajky každý deň, takže som ako správny začiatočník chytila absolútnu paniku paniku :hallucine: :casstet: Aký je Váš názor?
-
-
napísal:
- používateľ:
- Marcelina
- pridané:
- 20:38 18.2.2006
No tie zrnká iných obilnín som našla aj ja v pohánke, aj vo vločkách. Aj keď to znie asi smiešne, začala som tieto veci preberať. Syn je tiež začiatočník, má 9 rokov tak sa aj my trápime...Ja som sa minule "kopla" na prášku do pečiva, a tiež som chytila dobré šoky. Dnes sa mi konečne podarila bezlepková pizza, tak som veľmi rada(na 3. pokus). Veľmi sa mi "pači". keď idem do obchodu a pozerám zloženie výrobkov a predavačky striehnu kedy niečo ukradnem. Prajem veľa úspechov v začiatkoch. Maca.
-
-
napísal:
- používateľ:
- maja26
- pridané:
- 19:37 20.2.2006
no ja osobne konzumujem len domace zavaraniny. inac mam podobne skusenosti ako Marcelina. ked studujem tie male pismenka, tiez predavacka stoji za mnou. byvam v malom meste a minule mi dokonca predavacka povedala aby som to uz konecne ukradla a sla. tak som to tam prastila a odisla som. nebudem predsa kazdemu vysvetlovat. inac piczu si aj ja robim a casto. hlavne ked viem, ze idem cestovat. je dobra aj na druhy den. no inac FRCKA ja osobne taketo vyrobky nekupujem. ale treba si to asi odskusat na sebe. ja mam napr. velke problemy s octom, sojovou omackou /jedine TAMARI nie je zo psenice - a pochybujem ze tam davaju tu najdrahsiu/ aj 1442 a zmes korenia, lebo tam teda moze byt hocico a pod. mozno je to pre niekoho nepochopitelne, ale mne nestoja tie bolesti brucha na to, aby som si takyto vyrobok kupila.