DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

Glukozovo-fruktozovy sirup

Ahojte

Dietu uz drzim skoro rok, len mi trochu vrta v hlave otazka glukozovo-fruktozoveho sirupu? Pouziva sa vo velkom mnozstve vyrobkob. Co je to zac? Na jednom vyrobku som nasla napisane glukozovy sirup z kukurice? Moze byt nieco podobne aj z psenice? Treba si na to davat pozor?

PREČÍTANÉ:
5717x
REAKCIÍ:
12
VYTVORIL:
Mery
VYTVORENÉ:
2007-12-03 14:32:16
  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    20:52 3.12.2007

    Cukor je cukor. ;-) a toho mozme viac nez dost. Dokonca z Malz (vie niekto slovenske meno tohto nemeckeho vyrazu? ) je cukor neskodny. To sa vola extrakt z Malzu. :( prave, neviem co je na Slovensku Malz. :casstet: :yltype:

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    21:33 3.12.2007

    Ten sirup vrta v hlave aj mne, ale snazim sa to vrtanie ignorovat... Malz by mohla byt melasa, aspon myslim, je to vlastne vedlajsi produkt pri vyrobe cukru z cukrovej repy, ale zdravsi ako cukor :-) a je tmava, tekuta, niekedy sa to lialo aj do jedla kravam, ohromne im to chutilo a robi sa z nej aj klasicky ocot. Dufam ze som uhadla

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    22:46 3.12.2007

    No nepotesim Vas, ale v knihe co mam doma sa to neodporuca pit ani jest, pokial nevies z coho sa to vyrobilo, lebo to mam v tej knihe v zozname Moze obsahovat lepok.Iba raz sa mi to podarilo vypit, ale nic mi z toho nebolo, ale dalej uz nemam chut.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    21:17 4.12.2007

    Hoi Rosie, urcite mas pravdu. Teraz ma napadlo, ze ja si davam sem-tam melasu na chlieb namiesto medu. Niekedy tak nahradzam energiu. ;-) pa,pa

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    23:15 4.12.2007

    Zuzi, nedaj sa plasit, tentoraz viem o com pisem... fakt som vysoko studovana hnojarka a som si fakt ista, ze cukrova repa a teda ani melasa neobsahuju lepok. Dokonca sa melasa v poslednej dobe predava v lekarnach ako zdroj uzasneho mnozstva mineralov a td... Niektore knihy pisu paranoici!!! Ked sa trosku posurfujes po americkych weboch, zistis ze u nas sa zbytocne vyhybame kope veci ktore su bezpecne (podla americkych a kanadskych lekarov) ako su napriklad ocot, akykolvek alkohol ktory presiel destilaciou, syry s modrou plesnou (ja som vzdy myslela ze le zelena) a pod. Daj na zdravy rozum zienka a neboj sa!

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    23:19 4.12.2007

    Este raz ja... V celej EU plati nejaky zakon podla ktoreho, ak sa v potravine nachadza lepok, musi to byt uvedene. Cize ak je napisane len modifikovany skrob, je to ok, ak napisu psenicny... tak vies, podobne sa uvadza aj pri glukozovom sirupe... Minuly tyzden som si to vsimla na nejakych cokoladach... Bolo presne napisane z coho je vyrobeny... Aspon ja som to tak pochopila Hmmm

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    11:04 7.12.2007

    Kocky potesili ste ma, viete, neviem odhadnut, ci autor lekar knihy o celiakii je dusevny blazon, alebo fakt odbornik.A ja mam niekedy pocit, ze doma mam knihu od blazna, neviete mi nejaku poriadnu odporucit. ja mam Dieta celiakie a bezkepkova dieta od Pavla kohouta a Jaroslavi Pavlickovej, dokonca tam pisu, ze mozem jest jedine oznacene potraviny klasom!

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    13:30 7.12.2007

    Len oznacene klasom a umriet na podvyzivu.... to je fakt dobre. S troskou zdraveho rozumu budes zit ako uplne normalny clovek, ja som sa bala ako to s malou zvladnem a celkom pohoda. A este ked sa u Vas tak bombovo vari!!! Ja sa spolieham na Krasno - malej chutia ich parocky a ostatne citam... vsak mam oci. A neriesim ani ked napisu ze moze obsahovat stopy lepku, lebo stopy lepku mozu obsahovat aj nase lyzice, noze, taniere, atd. To je to iste.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    16:45 7.12.2007

    Hoi Rosie, ale stopy lepku mozu tiez sposobovat bolesti brucha. Niekto je citlivy, niekto nie. Ja sa stopam urcite vyvarovat musim, inac by som lietala s mojim nafuknutym bruchom az ku hviezdam. Tak jem tie "sterilne" veci s klasom, inac len cerstve mäso (nie surove ;-) Pomaly uz rok som nedala nejaku schunku, klobasu alebo narez do ust..... bye,bye

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    22:20 7.12.2007

    Joj, slnko mojich oci, ale tam kde Ty zijes sa da na veciach s klasom prezit. Tu by si potom papala uz len to Krasno :-) same parocky a sunky... vsak dobehni ochutnat :-) Ja som uz Ninu mala na diete predtym a bolo jej dobre. Preto som nervozna, sice sa jej vratila chut do jedla, ale brusko stale boli a pritom uz mam lepok celkom vychytany. Dufam! Mozno este treba pockat. Hm.

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    08:24 10.12.2007

    Kocky, ja sa stravujem aj klasy aj ostatne potraviny, ktore poriadne poprecitujem. Srandou vsak je, ze v tej blaznivej knihe napriklad ale glutaman sodyn, neobsahuje lepok. Niekedy som z toho blbec. Podla mna sa iba na oznacenych klasoch neda zit, potom by som nemohla ani mlieko, ani slahacku atd, ktore nie so oznacene klasom a nie som aletgicka na mlieko a pod.

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    10:39 28.1.2008

    Kocky pozor - v Mentos cukrikoch som nasla , oznaceny tento sirup, ze je vyrobeny zo psenice.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ