DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

Gliadín

Ahojte,

viete mi povedať, či sa môže gliadín? Malému som ešte dávnejšie, keď nechcel piť ani mlieko, kúpila od firmy Zajíc sójové a pohánkové mlieko. To pohánkové mu celkom zachutilo, ale po čase ho už nechcel piť. Potom som si čítala zloženie a posledná položka je gliadín. Pýtala som sa na to teraz, keď už vieme, že má celiakiu, gastroenterologičky, a tá mi povedala, že to by teda nemal. Tak prečo, je na krabici napísané, že je to prirodzene bezlepkový výrobok vhodný aj pre ľudí trpiacich alergiou na lepok? Ja už teraz vážne neviem... Chodím po obchode ako taký inšpektor, už im musím ísť na nervy, lebo všetko študujem... Ale veď gliadín je súčasť lepku. Naša lekárka povedala, že je to kvôli tomu, že v každej krajne je povolené nejaké minimálne množstvo lepku, lebo, že aj bezlepkové výrobky sa vyrábajú vo fabrikách, ktoré spracúvajú lepok, takže sa tým výrobcovia chránia, keď tam napíšu, že je to spracované v takom závode, alebo že to obsahuje nejaké množstvo gliadínu.

Ďakujem,

Natália

PREČÍTANÉ:
3611x
REAKCIÍ:
3
VYTVORIL:
natalia2006
VYTVORENÉ:
2008-12-11 16:52:28
  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    17:02 11.12.2008

    Gliadin je sucast lepku, urcite mu nedavaj nic, v com je uvedene, ze obsahuje gliadin, ale doktorka ma pravdu, kazdy aj vyrobok oznaceny ako bezlepkovy moze obsahovat urcite male mnozstva lepku. Najprisnejsi su v tomto si taliani, ti maju ovela mensie tolerancie ako my, aj preto skor doverujem Schaeru, ako nasim firmam.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    17:06 11.12.2008

    Ako dobre, že si to napísala - ja som občas malému dala do jedla pohánkové mlieko - teda to bolo ešte pred pár mesiacmi, keď som nevedela, že má celiakiu a ten gliadín som si vôbec nevšimla ( v podstate som to ani nesledovala ). :o Jasné, že ho nemôžme. Ale na druhej strane aj bezlepkové múky obsahujú minimálne množstvo lepku. Ja som sa rozhodla - ani minimálne množstvo lepku malému nedám ( teda vedome ) [Editoval 11/12/2008 pridal zlata2006]

  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    15:12 12.12.2008

    [quote]Gliadin je sucast lepku, urcite mu nedavaj nic, v com je uvedene, ze obsahuje gliadin, ale doktorka ma pravdu, kazdy aj vyrobok oznaceny ako bezlepkovy moze obsahovat urcite male mnozstva lepku. Najprisnejsi su v tomto si taliani, ti maju ovela mensie tolerancie ako my, aj preto skor doverujem Schaeru, ako nasim firmam. [/quote] co sa tyka nasich firiem, tak ja osobne mam este plnu doveru k firme Novalim, maju cisto bezlepkovu vyrobu uz dlhe roky, nepouzivaju psenicny skrob a navyse majitel firmy je clovek, ktory sa naozaj vyzna... Takze aj Novalim s uplnym kludom :o)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ