DISKUSNÉ FÓRUM
Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)
aky syr?
prosim Vas moze mi niekto poradit? som uz z toho znacne zufala. aky syrik mozem a aky nie? zatial som nasla len kiri a smotanelu ze je vhodna, ale co dalsie? karicka, lunex, tesco, alebo tvrde syry (eidam, tehla, parenica)? celiakiu mi zistili pred par dnami a stale som sa este nedokazala zorientovat. predtym som zboznovala syry na chlebe, s cestovinymi, na zemiakoch, pomazanky...ale teraz neviem co si mozem dovolit.Hrabala som sa uz aj na nete ale bud som to nenasla alebo mi to nejak uniklo...
a este otazocka: co konkretne mam sledovat na obaloch na vyrobkoch? Zatial viem len ze tam nesmie byt modifikovany skrob, e 1244, e 1224, ale co ine este znamena ze to nemozem?
vopred velmi pekne dakujem za pomoc.ahojte! ;)
- PREČÍTANÉ:
- 3255x
- REAKCIÍ:
- 6
- VYTVORIL:
- liliputancek
- VYTVORENÉ:
- 2008-11-23 23:22:36
-
-
napísal:
- používateľ:
- Rosie
- pridané:
- 22:03 24.11.2008
Podla mna v ziadnom syre ani tavenom nema dovod byt lepok, urcite nie v klasickych tvrdych syroch, to je len mliecna bielkovina vyzrazana a v niektorom stadiu vyzretia, pri vyrobe syra sa lepok nepouziva a tavene syry su len zmiesane rozomlete tvrde syry s maslom. Neboj, mam skusku z mliekarstva ;) . Pozor pri syroch ktore su dochucovane, ale na kazdom mas napisane zlozenie. Ziadne Ecka si nevsimaj, uz to nie je potrebne, plati smernica EC o tom, ze alergeny musia byt vypisane slovom. Citaj teda len ci tam nieje napisane ze obsahuje lepok. Ak je tam napr. napisane len E 1422, alebo modifikovany skrob, je z kukurice, psenicny by musel byt presne oznaceny. Ja si nevsimam ani ked je napisane ze moze obsahovat stopy... znamena to len tolko, ze v tej prevadzke robia aj nieco, v com sa lepok nachadza...a mala ma vysledky dobre aj sa citi fajn. Dufam ze som Ti trosku pomohla. Neboj, casom to bude pohoda.
-
-
napísal:
- používateľ:
- liliputancek
- pridané:
- 23:38 24.11.2008
dakujem Ti velmi velmi pekne. mam z toho vsetkeho este dost zmatok,velmi si mi pomohla. dnesny nas prvy pokus upiect chlebik nedopadol nijak slavne, ale jest sa da tak dufam ze to ozaj bude casom lepsie a nebudem furt v strese co mozem a co nie.este raz velmi pekne dakujem! pa ;)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Rosie
- pridané:
- 05:57 25.11.2008
Skus piect z Mix B, Schaer, to je jedina muka z ktorej sa mi dari upiect super chlebik. Akurat ze ja davam o trosku menej muky a vody, lebo mi to strasne vykysne a pridavam trosku mletej rasce a citronovej stavy ;) Neboj, ked sa Ti podari prvy, tak Ta to aj zacne bavit. Len ho skutocne nechaj kysnut aspon 45 minut, potom je bajecny. Ja ho malej normalne zavidim.
-
-
napísal:
- používateľ:
- liliputancek
- pridané:
- 10:19 25.11.2008
Urcite vyskusam,dakujem. A uz om si dala aj syr na ranajky :P je to super ze si sa ozvala, dakujem fakt velmi, lebo doteraz co som tu citala tak vela ludi tu riesilo veci ako ecka, rastlinne bielkoviny, stopy lepku apod. tak som bola z toho v soku ze co vsetko si vlastne musim vsimat na obale.potom tema ocot, protihrudkujuca latka v cukre...tak som rada ze uz nemusim hladat vsade cokoladu na varenie :) A ten zakon ze musia byt alergeny oznacene slovom je uz v platnosti? uz je to dlhsie? bolo by to super keby to bolo na kazdom vyrobku riadne oznacene a nemusela by som nad kazdym vyrobkom v obchode meditovat 5 minut kym rozlustim zlozenie. :)
-
-
napísal:
- používateľ:
- Rosie
- pridané:
- 12:47 25.11.2008
Je to smernica EU z roku 2003, urcite ju najdes aj na webe keby si chcela: 2003/89/EC. Dva roky boli na implementaciu, cize dodrziavat sa musi od roku 2005. Podla tejto smernice neexistuju vynimky, ktore by umoznili vynechat oznacenie alergenu v potravine. Pa R
-
-
napísal:
- používateľ:
- liliputancek
- pridané:
- 18:42 25.11.2008
dakujem este raz.velmi si mi pomohla.pa