DISKUSNÉ FÓRUM

Alkohol

PIVO

Tu je recept na ciste pivo bez lepku:

Bezlepkové pivo vyrobíme z mladiny získanej z nesladových surovín. Najčastejšie sa používa pohánka a ryža, pričom celiatici musia dať pozor, či ide skutočne o bezlepkovú ryžu a takisto či pivné kvasinky boli množené na bezlepkovom substráte.

Suroviny na jednu várku 10 l: 0,75 kg sladovanej pohánky
1/2 šálky kukuričného cukru
15 g chmelu Saaz
30 g chmelu Hallertauer Hersbruck
1,5 kg ryžového sirupu
1 bal vrchne kvasiacich pivovarských kvasníc

Vlož rozdrvenú sladovanú pohánku do vrecka zo sieťoviny, daj do hrnca a zalej 7 litrami vody a miešaj pokiaľ nezačne vrieť. Vyber pohánku a pridaj ryžový sirup, kukuričný cukor a po 7,5g z jedného aj druhého typu chmeľu. Var 30 minút a pridaj po 3,75 g z oboch druhov chmeľu. Var ďaľších 15 minút a opäť pridaj po 3,75 g chmeľu. Var opäť 15 minút a nakoniec pridaj 15 g chmeľu typu Hallertauer Hersbruck na 2 minúty. Prelej do kvasnej nádoby, rýchlo ochlaď a pridaj studenú vodu na celkový objem 10 litrov. Potom pridaj pivovarské kvasinky pri izbovej teplote. Pivo bude kvasiť asi 10 dní. Pred stočením pridaj trochu kukuričného cukru a nechaj vo fľašiach dozrieť na chladnom mieste 1 týždeň.

Príprava sladovanej pohánky
Surovú pohánku ponor na 48 hodín do vody, pričom ju premývaj každých 8 hodín. Pohánka napučí a uvoľní páchnúcu olejovitú látku , ktorú treba premývaním odstrániť. Následne ju nechaj rozprestretú v tenkej vrstve na sítku a ulož na vzdušné a chladné tmavé miesto. Premývaj každých 8 hodín, aby nezačala plesnivieť. Po 1 dni začne pohánka klíčiť. Nechaj ju klíčiť asi 2 dni, kým sú klíčky asi dvakrát také dlhé ako zrno. Potom rozprestri na plech a zahrievaj v peci pri 90 až 110°C až pohánka stvrdne a je chrumkavá. Po ochladení zošrotuj.

PREČÍTANÉ:
8266x
REAKCIÍ:
18
VYTVORIL:
bruno
VYTVORENÉ:
2006-05-07 21:26:34
  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    12:49 11.7.2006

    Skúšal is to aj podľa tohto receptu vyrobiť? Ja som tiež našiel pár anglicky písaných stránok, kde je návod na výroe bezlepkového piva, ale najťažšie je údajne sa dopracovať k všetkým potrebným surovinám. A nevieš približne, koľko by ma zaobstaranie potrebných surovín vyšlo?

    • napísal:
      používateľ:
      Blanche
      pridané:
      07:04 12.6.2021

      ám priateľa je celiak a ja som domáci varič piva napadlo ma uvariť pivo z zo špaldy a podarilo sa lebo skúšky u nás mikrolabe RS mi potvrdilo nezavadnost piva na našom trhu sa taškou zháňa iba pšeničné a keď je tak nemecké dinkelbeer ale priateľ si to chváli prestalo ho zduvat

  • napísal:
    používateľ:
    bruno
    pridané:
    14:09 11.7.2006

    [b] Nemusia[/b] byt original tie znackove komponenty, ale v [u] dobrych[/u] bio a racio predajniach sa vzdy da najst adekvatna genericka nahrada. Samozrejme z financnej stranky sa to moc neoplati, ale na vyskusanie je to [u] celkom good[/u]. Ja osobne som to nerobil, ale kamos to skusal a po prepocte jedna [u] pollitrova[/u] flasticka [b] zlatisteho moku[/b], ktory chuti ako vyprate ponozky (len zartujem, nie je to az take zle, ale ten rozdiel tam urcite spozna kazdy), vyjde asi na [b] 60,- Sk[/b]...

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    12:10 12.7.2006

    Človeče 60 Sk?? Ja som mymslel že ked sa tie zahraničné bezlepkové pivá predávajú po 60 Sk, že je to neskutočne predražené, ale zrejme teda nieje... Keby bol ale niekto schopný zabezpečiť podobné produkty niekde priamo z poľn. družstva, určite by vyšli lacnejšie.. Ale dal si mi chrobáka do hlavy s tým pivom, stálo by to za vyskúšanie

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    15:01 5.10.2006

    Mám teraz doma balenie šiestich pív [b] Glutano[/b] objednaných z Nemecka, a musím povedať že sú vynikajúce, a na nerozoznanie od bežného piva. [url]www.glutano.de/en/g-range/product.php?product=Beer[/url] ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mám ešte dalšie balenie pív značky [b] New Grist Beer[/b], ktoré mi doniesol kamarát z Ameriky, ale tie sú vyrobené z kukurice a cirku tajk nemajú až tak prirozdenú pivovú chuť, ale sú veľmi zaujímavé a tiež dobré [url]www.newgrist.com[/url] ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • napísal:
    používateľ:
    zava
    pridané:
    14:02 12.10.2006

    Taková zajímavost. Nedávno jsem se zúčastnila setkání "Odpoledne s bezlepkovou dietou" v Brně. Mluvila zde i paní z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a ta zastává názor, že pokud vypijete jedno, dvě běžná lepková piva, že se nic neděje. V tomto množství nemůžete překročit povolený limit lepku /nevím ovšem jestli máte limit jako my v Česku/. Do debaty se zapojil pán, který jak povídal je velmi citlivý na stopy lepku, ale rozhodl se pivo zkusit a žádné problémy neměl. Tak nevím. Co vy na to?

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    17:48 12.10.2006

    [quote]Mluvila zde i paní z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a ta zastává názor, že pokud vypijete jedno, dvě běžná lepková piva, že se nic neděje. V tomto množství nemůžete překročit povolený limit lepku /nevím ovšem jestli máte limit jako my v Česku/. Do debaty se zapojil pán, který jak povídal je velmi citlivý na stopy lepku, ale rozhodl se pivo zkusit a žádné problémy neměl. Tak nevím. Co vy na to? [/quote] Keby túto informáciu potvrdilo vaic odborníkov, nesmierne by ma to potešilo..Len stále mám obavu ako to skutočne je. Ale zrejme tá pani nebola vyslancom nejakého pivovaru, aby získavala zákazníkov, či áno? ;)

  • napísal:
    používateľ:
    zava
    pridané:
    21:23 12.10.2006

    Určitě by byl zajímavý názor i dalších odborníků. V Česku je norma 10mg na 100g sušiny a 100 g sušiny na to prý budete potřebovat hodně piv. Takže doopravdy nevím. Já odborník nejsem. Tenhle názor mě zaujal a to i přesto, že pivo nepiju. Na druhou stranu je mi divné, že by někdo vyráběl bezlepkové pivo, pokud běžné pivo obsahuje lepku méně než je povolená norma???? Občas v tom všem hodně tápu, naštěstí s dcerou zatím řešíme jen zmrzliny a i to je oříšek!

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    23:40 12.10.2006

    [quote]je mi divné, že by někdo vyráběl bezlepkové pivo, pokud běžné pivo obsahuje lepku méně než je povolená norma???? Občas v tom všem hodně tápu, naštěstí s dcerou zatím řešíme jen zmrzliny a i to je oříšek! [/quote]To je pravda, zaujímalo by ma aké hladiny lepku, sú v bezlepkových pivách, ktoré stoja min. 50 Sk za 3 dl..

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    16:47 29.3.2007

    [quote] [b] Nemusia[/b] byt original tie znackove komponenty, ale v [u] dobrych[/u] bio a racio predajniach sa vzdy da najst adekvatna genericka nahrada. Samozrejme z financnej stranky sa to moc neoplati, ale na vyskusanie je to [u] celkom good[/u]. Ja osobne som to nerobil, ale kamos to skusal a po prepocte jedna [u] pollitrova[/u] flasticka [b] zlatisteho moku[/b], ktory chuti ako vyprate ponozky (len zartujem, nie je to az take zle, ale ten rozdiel tam urcite spozna kazdy), vyjde asi na [b] 60,- Sk[/b]... [/quote]Ten toj kamoš je asi tiež celiatik , čo? Nedáš mi na neho kontakt? Hľadám parťáka, ktorý by sa podujal na toto varenie domáceho piva

  • napísal:
    používateľ:
    bruno
    pridané:
    00:13 30.3.2007

    Zial, ten moj kamos je v zahranici, v USA a nejak sa mu moc nechce vracat do SK...

  • napísal:
    používateľ:
    bogoly.zoltan
    pridané:
    19:46 14.4.2007

    [quote]Mám teraz doma balenie šiestich pív [b] Glutano[/b] objednaných z Nemecka, a musím povedať že sú vynikajúce, a na nerozoznanie od bežného piva. [url]www.glutano.de/en/g-range/product.php?product=Beer[/url] ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mám ešte dalšie balenie pív značky [b] New Grist Beer[/b], ktoré mi doniesol kamarát z Ameriky, ale tie sú vyrobené z kukurice a cirku tajk nemajú až tak prirozdenú pivovú chuť, ale sú veľmi zaujímavé a tiež dobré [url]www.newgrist.com[/url] --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- [/quote] Máš pravdu s tým americkým pivom! Jeden z mojich kamošov, bol v USA a má nasledujúci názor: "Minerálku kúpim radšej v dvojlitrovom balení!"

  • napísal:
    používateľ:
    Milan666
    pridané:
    14:23 14.6.2007

    [quote][quote]Mluvila zde i paní z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a ta zastává názor, že pokud vypijete jedno, dvě běžná lepková piva, že se nic neděje. V tomto množství nemůžete překročit povolený limit lepku /nevím ovšem jestli máte limit jako my v Česku/. Do debaty se zapojil pán, který jak povídal je velmi citlivý na stopy lepku, ale rozhodl se pivo zkusit a žádné problémy neměl. Tak nevím. Co vy na to? [/quote] Keby túto informáciu potvrdilo vaic odborníkov, nesmierne by ma to potešilo..Len stále mám obavu ako to skutočne je. Ale zrejme tá pani nebola vyslancom nejakého pivovaru, aby získavala zákazníkov, či áno? ;) [/quote] Posielam vam názor,ktorý som obdržal na moju žiadosť od Dr.Ing.Ján Píry,obch.sládek Pivovary Topvar,a.s. Váš Milan666 Celiakia, primárny malabsorpčný syndróm, je zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na pšeničnú bielkovinu lepok – glutén. Súčasťou gluténu je proteín gliadin, ktorý sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži a ovse. Tento gluténový proteín spúšťa imunologickú reakciu, ktorej výsledkom je poškodenie sliznice tenkého čreva. Rozsah postihnutia tenkého čreva môže byť rôzny a preto sú aj príznaky ochorenia veľmi rozmanité. Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s., vyrába a distribuuje na Slovensku 7 pivných značiek : Topvar, Šariš, Smädný mních, Velkopopovický Kozel, Gambrinus, Pilsner Urquell a Radegast Birell. Na všetky tieto značky piva sme právom hrdí, pretože sú symbolom tradície, dokonalého majstrovstva a profesionality. Vzhľadom na to, že všetky naše pivá sú vyrábané z výberových jačmenných sladov, je relevantná otázka zvyškového obsahu lepku - gliadinu, v týchto pivách. Obsah gliadinu v našich pivách máme monitorovaný akreditovanými laboratóriami metódou ELISA. V tejto oblasti úzko spolupracujeme s našou sesterskou spoločnosťou v Čechách, s Plzeňským Prazdrojom, a.s. Z výsledkov týchto analýz vyplýva, že obsah gliadinu v našich pivách sa pohybuje v medziach, ktoré by nemali spôsobiť problémy ľudom trpiacim týmto syndrómom. Samozrejme pri zachovaní primeranej konzumácie, ktorá by nemala denne presiahnuť 1 liter piva pre muža a 0,5 litra pre ženu.

  • napísal:
    používateľ:
    SilviaH
    pridané:
    20:58 18.6.2007

    na stránke www.bezlepkovyobchod.info majú práve výpredaj bezlepkového piva za špeciálnu cenu.

  • napísal:
    používateľ:
    prosou
    pridané:
    23:26 7.3.2008

    KOZEL - Odpoved vyrobcu K Vašemu dotazu na obsah gliadinu v našich pivech zasílám výsledky zkoušek, které jistě udělají radost Vám i dalším milovníkům piva s alergií na gliadin. Podle našich znalostí jediný druh piva, který by lidé nemocní celiakií neměli konzumovat je pšeničné pivo, které obsahuje 60 až 100 mg gliadinu v 1 litru. Piva vyráběná pouze z ječného sladu mají obecně nižší hodnotu gliadinu, neboť ječné bílkoviny mají odlišné složení od pšeničných bílkovin. Mezi pivy vyráběnými z ječného sladu existují malé rozdíly, dané jak druhem a kvalitou ječmene, tak technologií výroby piva. Například pivo Pilsner Urquell obsahuje lepek, ale minimální množství a to 0,25 mg na 1 l, což je pro dodržování bezlepkové diety v pořádku. Každopádně budeme rádi, když naše informace pomůže i ostatním celiatikům.

  • napísal:
    používateľ:
    Afro
    pridané:
    16:03 12.3.2008

    Tyhle výsledky potvrdila i paní Gabrovská z VUPP,takže nějakých 5let si dávám občas malou plzničku a nic mi není(a to jsem na lepek hodně citlivá)každého půl roku chodím na kontrolní odběry a jsou vždy v pořádku :) Tak nevím proč bych měla utrácet 50Kč za třetinku nějakého hnusného bezl.piva když si za 15Kč dám skvělou Plzeň.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    16:41 12.3.2008

    no,to bezlepkove pivo neberie ani mne, aj ked som ho teraz prvy krat len ochutnala. tu je od free from firmy, radsej si ho odpustim. to je pravda, ked si ok a vysledky mas tiez dobre, mozes si dat raz za 5 rokov maly pohar normalneho piva. Dokonca to tu nedavno potvrdil aj Dr.Klucho. Tak proooost ! :P

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    16:05 13.3.2008

    No mne prave postou dorazili bezlepkove flasky piva z Nemecka , lebo v CR a SR ich uz neviem zohnat a ja sa tesim a som za ne vdacna, kazdy nech skusa experimenty na sebe sam a podla toho sa zariadi. Ja zatial na to odvahu nemam, tak sa tesim aj z nemeckeho bez. piva, ktore je mimochodom fantasticke. Aj u bezlepkoveho piva plati - nie je pivo ako pivo!

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ