pridané 16.2.2015 o 08:18 prečítané 5206x

Zuzliakove šuhajdy ®

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Prvé šuhajdy s hlbokou, intenzívnou, čokoládovou chuťou. Pripravené úplne bez margarínu, masla, laktózy, či lepku. Zato s originálnym, kakovým tukom, vlastným čokoláde. Ľudia alergickí na orechy môžu klasickú, orechovú plnku úplne vynechať, alebo ju nahradiť kokosovou. Rovnako tak možno kakaový tuk nahradiť kokosovým.

Suroviny:

  • Recept je výdatný na 60 ks šuhajdíkov
  • 500 g surovej čokolády
  • 250 g Agave sirupu
  • 5-6 PL Mycrya (kakaového tuku)
  • PLNKA PRE MULTIALERGIKOV
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 30 g kondenzovaného kokosového mlieka
  • strúhaný kokos, alebo chipsy na dekoráciu
  • ORECHOVÁ PLNKA
  • 170 g mletých orechov
  • kôra z 1 citróna
  • 170 g práš.cukru
  • 1 dl vody
  • skaramelizované oriešky, alebo lentilky na dekoráciu

Postup:

Najprv si priprav plnku podľa želania. Ja som do orechovej namiesto rumu postrúhala citrónovú kôru, lebo s ňou je plnka nielen vhodná aj pre čerstvé mamičky a malých labužníkov, ale je aj svieža a ľahučká.

Čokoládu predkryštalizuj (u varovej čokolády to netreba) a rozpusť v nej mycryo a sirup vo vodnom kúpeli. Hmota nebude taká tekutá, ako je pri použití iných tukov, takže sa nezľaknite. Použiť možno aj Javorový, alebo Golden syrup, ale v menšom množstve, lebo tieto sú veľmi sladké. Neodporúčam kukuričné sirupy, lebo od nich sa desne rýchlo priberá ;-) Ak už nemáš nič iné, použi aj medík :)

Ak nemáš Mycryo, nahraď ho 100-150 gramami čajového masla, alebo šľahačkovou smotanou. Alebo mi napíš na blog a zoženiem ti ho.

Na dno papierových košíčkov nalej troška čokoládovej hmoty. Potom ich naplň plnkou a zalej čokoládou. Najľahšie a najlepšie sa to robí striekaním zo sáčku, alebo cukrárskeho vrecka ;-)

Nakoniec šuhajdy ozdob orieškami ako v plnke a nechaj pol hodinku stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí už šuhajdy netreba skladovať v chladničke, lebo kakaový tuk (Mycryo), ktorý je v nich, to nevyžaduje. Iné je to už pri použití masla, či šľahačkovej smotany v šuhajdách. Tu sa chladnička odporúča.

TIP
U klasickej varovej čokolády, alebo ľubovoľnej inej z obchodu, predkryštalizovanie čokolády vynechaj a iba ju rozpusť spolu s ostatnými surovinami vo vodnom kúpeli. Potom masu dôkladne premiešaj a postupuj ako u klasických šuhajdíkov.
Ako ste si už určite všimli, sú moje "šuhajdy" menšie ako tie klasické, slovenské.

Pridal(a): Zuzana215

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.