Vianočný chlebík bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Voňavé Vianoce si môžete aj „napiecť“. Vianočný chlebík bez lepku, ktorý vám práve prinášame v podobe receptu, sa výborne hodí na sviatočné raňajky. Povedali by ste, že pri jeho príprave použijete aj zemiak?
Suroviny:
- 100g masla
- 150 g pr. cukru
- 5 vajec
- 6 PL Novalim Promix PK alebo PK špeciál
- 2 stredne veľké zemiaky
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 100 g nastrúhanej horkej čokolády
- 1 bal. vanilínového cukru
- ríbezľový lekvár
- Na polevu:
- 100 g masla
- 100 g pr. cukru
- 3 PL kakaa
- 3 PL mlieka
Postup:
V šupke uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Maslo vyšľaháme so žĺtkami, s pr. cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mleté orechy, múku, čokoládu, nasekané orechy a dobre premiešame. Nakoniec jemne gumenou varechou zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebík (alebo srnčí chrbát) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C na asi 45 minút.
Poleva: maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame až kým nevznikne hladká poleva. Odstavíme zo sporáka. Upečený a vychladnutý chlebík vyberieme z formy, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Ozdobíme orechmi.
Pridal(a): NovalimSK