Vianočné bezlepkové bobaľky a dukátové buchtičky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
O tom, že tieto bobaľky sú jemné ako páperie by som vám teraz spísala ódy a že okrem nich z nich upečiete aj vekmi - vekúcimi obľúbené dukátové buchtičky, to je už ako vyhrať lotériu. Za celých 9 rokov, čo mám celiakiu, som nemala dukátové buchtičky a asi si viete predstaviť, ako som ich len stlačila
Suroviny:
- 400 g múky Promix Forte
- 20 g (1 PL) trstinového cukru
- 350 ml vlažného rastlinného alebo plnotučného mlieka (pre fajnšmekrov smotana
- 1 kocka (42 g) česrtvého droždia
- 80 g vanilkového cukru
- 50 g masla (alebo kokosového oleja)
- Na dokončenie bobaliek:
- teplé mlieko
- Med
- Mletý mak, orechy alebo tvaroh
- Rozpustené maslo
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame trstinový cukor a droždie a odložíme bokom kysnúť. V miske zmiešame múku s vanilkovým cukrom a v strede spravíme jamku na kváskové mlieko. Maslo si zatiaľ rozpustíme a necháme bokom schladnúť.
2. Do jamky vylejeme vykysnutý kvások a mixérom dobre premiešame na hladké cesto (pozor! bude sa správať podobne ako lepkové cesto
3. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami premiesime. Rozdelíme na dve časti a každú časť rozdelíme na ďaľšie štyri časti. Každú časť nakrájame na malé kúsky, ktoré pomocou naolejovaných (omaslených) dlaní vytvarujeme do malých guličiek.
4. Guličky kladieme na plech vystlaným papierom na pečenie dostatočne vzdialené od seba, aby sa pekne upiekli do malých buchtičiek. Poprášime (alebo potrieme) vlažnou vodou a necháme ďalších 10 min podkysnúť.
5. Vykysnuté bobaľky potrieme maslom, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
Na dokončenie bobaliek:
Do teplého mlieka rozmiešame 1 - 2 PL medu (podľa toho, aké sladké chceme bobaľky) a čerstvé bobaľky namočíme asi na 30 sekúnd do mlieka - pečivo je ozaj veľmi jemné a veľmi rýchlo sa rozmočí. Scedíme a preložíme do misky. Zasypeme orechmi, makom alebo čo nám je po chuti, zalejeme maslom a opatrne premiešame.
Podávame okamžite (najlepšie ešte teplé posypané práškovým cukrom).
TIP NA PRÍPRAVU
Hotové bobaľky môžeme uskladniť vo vzduchotesnej nádoby niekoľko dní alebo ich vychladnuté zabalíme so vrecka a odložíme do mrazničky. No úplne bezkonkurenčne najlepšie sú čerstvé.
Krásny advent kamoškovia moji
S láskou
Vaša Peťa
Pridal(a): zuzanab