Slávnostná Dobošova torta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Dnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii. Aby bolo cesto nadýchané, použili sme našu zmes Promix PK. Do lahodného krému sme dali aj kakaové maslo a čokoládový likér. S karamelovými ozdobami sa za ňou len-tak zaprášilo. Jej príprava zaberie viacej času, ale výsledok určite stojí za to.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na korpus:
- 160 g Promix PK alebo PK špeciál
- 160 g žĺtkov
- 240 g bielkov
- 160 g krupicového cukru
- 48 g roztopeného masla
- Na krém:
- 250 g vajec
- 250 g krupicového cukru
- 22 g vanilkového cukru
- 295 g masla
- 250 g horkej čokolády (asi 50 %)
- 44 g kakaového masla
- 44 g horkej čokolády s obsahom kakaa min. 90 %
- Čokoládový likér (nemusí byť)
- Na karamelovú ozdobu:
- 200 g krupicového cukru
- Na dokončenie:
- Čokoládová poleva
Postup:
Na korpus vo veľkej mise šľaháme žĺtky s tretinou cukru do svetlej peny. Potom zľahka primiešame vlažné maslo. Bielky spolu so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Opatrne primiešame k žĺtkovej pene a postupne po častiach zapracujeme aj preosiatu múku.
Tri veľké plechy vystelieme papierom na pečenie a obkreslíme na ne 6 kruhov s priemerom 20 cm. Naberačkou lejeme do kruhov vždy rovnaké množstvo cesta a rozotrieme do predkresleného tvaru kruhu. Pečieme najprv pri teplote 160 °C. Keď sa cesto zdvihne, zvýšime na 180 °C a pečieme ešte 8-10 minút.
Na krém zohrejeme nad parou za stáleho miešania metličkou vajcia spolu s cukrom na teplotu asi 75 °C, potom šľaháme až do vychladnutia, kým vznikne pena. V inej mise speníme maslo spolu s vanilkovým cukrom. Obe čokolády a kakaové maslo (ak máme, tak aj likér) roztopíme maximálne na 40 °C a zamiešame. Postupne pridáme k spenenému maslu. Za stáleho miešania pomaly pridávame ku kakaovému krému aj vychladnutý základ z vajíčok.
Päť korpusov natrieme vrstvou krému a postupne ich ukladáme na seba. Zvyšným krémom natrieme aj povrch a obvod torty (trochu krému si odložíme na zdobenie). Necháme v chlade stuhnúť.
Karamelové ozdoby pripravíme tak, že roztopíme cukor na hladkú zlatohnedú hmotu. Rovnomerne ho nalejeme na zvyšný šiesty plát cesta a ihneď nožom rozrežeme plát na 8 rovnakých trojuholníkových dielov. Môžeme dozdobiť čokoládovou polevou ľubovoľným zdrojom.
Na povrch torty cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou nanesieme osem kopčekov krému. Na každý šikmo položíme jednu karamelovú ozdobu. Opäť necháme chvíľu stuhnúť.
Pridal(a): NovalimSK