Perníky, zazvorníky a linecké
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Z jedného základného cesta
Suroviny:
- Základné cesto:
- 600g múky (400g promix UNI, 150g promix PK, 50g pohánkovej múky)
- 450g práškového cukru
- 150g masla
- 6 vajec
- 6 PL medu
- 3 KL sódy bikarbóny
- ríbezľový džemik
- 1. perníky
- - pridáme 1 1/2 PL perníkového korenia
- 2. zázvorníky
- - pridáme 1 1/2 PL mletého zázvoru (kto rád štipľavé, môže aj viac)
- 3. alá linecké
- - citrónová kôra (z bio citrónu, resp. z citrónu bez chem. ošetrenia, alebo 1 1/2 PL sušenej citrónovej kôry - tú, ale treba aspoň na pol hodinky zaliať troškou vody)
- - za hrsť mletých mandlí, alebo mandľovej múky
Postup:
Múku najprv premiešame so sódou, pridáme spustené maslo, vajíčka, práškový cukor a med. Všetko spolu vymiesime. Dá to zabrať, lebo cesto je dosť lepivé, prestaneme miesiť až keď máme pocit, že nám ruka odpadáva :-) cesto v mise v ktorej sme miesili pomúčime a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať. Ja to bežne nechám do ďalšieho dňa.
Keď prídem z práce hneď rozdelím cesto na 3 rovnaké časti. Do jednej pridám suroviny na perníky, do druhej na zázvorníky a do tretej časti suroviny na alá linecké :-) Opäť odložím do chladničky. Zhruba 2 hodinky odpočívania postačia, ale ja nechávam do ďalšieho dňa. Odpočínute cesto môžeme rozohnať na pomúčenej doske a vykrajovať. Všetke 3 druhy pečieme na 180°C.
Platí, že perníky a zázvorníky rozháňame na cca 0,5cm hrubo a pečieme cca 8-10min. Linecké na tak tenko ako to ide a pečieme cca 5 min. To všetko však treba odsledovať podľa vlastnej pece. Cesto je dosť lepivé,treba dosť podsypávať múkou, ja hovorím, že ako zlé sa s ním pracuje, tak chutné sú z neho perníčky, zázvorníčky a linecké.
Toto cesto nie je originál linecké, ale keď ich namažete kyselkavým ríbezľovým džemom, sú famózne.
Tento recept robím odkedy celiakiu mám a moja rodina tvrdí, že sú lepšie ako lepkové :-) a asi to bude aj pravda, lebo vždy zmiznú skôr ako tie z klasickej múky :-)
Šťastné a veselé Vianoce prajem :-)
Pridal(a): Jozefinka_B