pridané 6.2.2013 o 20:25 prečítané 6949x

Medovníky

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

Viac ako 2 Hod 30 Min

Náročnosť

ľahká

Tento recept pochádza ešte zo 17. storočia a obyčajnú múku som nahradil bezlepkovou múkou a aj napriek tomu sú tie perníky veľmi chutné a všetkým chutia :)

Suroviny:

  • 800 g bezlepkovej múky (môžte aj zmiešať viac druhov bezlepkových zmesí)
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 100 g tuku (Hera, Palmarin)
  • 100 ml čiernej kávy (uvarenej)
  • 3 vajcia
  • 2 kávové lyžičky (zarovnané) jedlej sódy
  • 1 kávová lyžička perníkového korenia
  • (mleté klinčeky, škorica, aníz )
  • Z uvedeného množstva vyhotovíme cca 100
  • kusov medovníčkov
  • BIELKOVA POLEVA
  • 140 g práškového cukru (dvakrát preosiaty)
  • 1 bielok
  • Vymiešame na nestekajúcu polevu. Misku s polevou máme prikrytú navlhčenou handričkou, aby pri práci nevysychala.

Postup:

Do misky preosejeme múku, práškový cukor , koreniny a jedlú sódu. Malú časť múky oddelíme. Kávu, med a tuk za stáleho miešania na sporáku rozpustíme. Vajcia v hrnčeku rozšľaháme. Postupne všetko spracujeme, pridáme do múky a vypracujeme na hladké, nie veľmi tuhé cesto. Misku s cestom odložíme v igelitovom vrecku do druhého dňa. Potom vypracujeme na doske a rozdelíme na bochníčky 3-4, pričom používame zvyšnú múku. Opäť necháme prikryté chvíľku odstáť (cca pol hodiny). Bochníky rozvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme rôzne drobné tvary. Kladieme na pomastený plech a potierame dobre rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení zdobíme bielkovou polevou.

Pridal(a): Traged24

Diskusia k receptu (1)

  • napísal:
    používateľ:
    tericeli
    pridané:
    17:08 28.2.2015

    Úplne výborné:) lakocinka:) ľahko sa robili a rýchlo jedli:D mňam!

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.