Mazanec s mandľovými lupienkami bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese. Dnes vás naučíme piecť domáci mazanec bez lepku z našej múky Promix Alfa. Je z podobného cesta ako vianočka, ale ušetríme vám čas zapletaním vrkočov. Mazanec sa pripravuje jednoducho vložením vykysnutého cesta do formy. Posypaný mandľovými lupienkami a potretý ovocným lekvárom vám bude isto chutiť.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 200 g bezgluténovej múky Promix Alfa,
- 1 PL Novalim pohánkovej múky,
- 150 ml mlieka,
- 1 vajce,
- 20 g
- masti alebo masla
- 1 PL bieleho jogurtu,
- ½ balíčka sušeného droždia,
- 1 ČL vanilky,
- 1 PLkr. cukru,
- kôra z 1 citróna,
- soľ,
- za hrsť hrozienok namočených v rume,
- mandľové lupienky na posypanie,
- 1 vajce na potieranie
Postup:
Postup:
Do misy dáme múku, pohánku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, vanilkou a kôrou
z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom
miesime asi 10 minút. Počas miesenia prihodíme scedené a vyžmýkané hrozienka. Vymiesené cesto bude
lepkavé, ale tak to má byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ručne premiesime. Vytvarujeme
do bochníka a vložíme do okrúhlej misy z jenského skla, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou.
Prikryjeme igelitom a necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom
a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do
zlatista.
Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.
Pridal(a): NovalimSK