pridané 31.1.2013 o 08:54 prečítané 11172x
Makové krehké pečivo
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Veľmi krehké, chutné (nielen) vianočné pečivo.
Suroviny:
- 240g múky Schär Mix C (prípadne Promix PK),
- 120g mletého maku,
- 100g práškového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 lyžička škoricového cukru
- 240g masla
- 1 žĺtok
- džem na zlepovanie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Zmiešame suché suroviny - múku, mak a cukor. Potom pridáme studené maslo a žĺtok a vypracujeme cesto. Cesto dáme do chladničky odležať min. na 2 hodiny. Rozvaľkáme si ho na cca 3 mm hrúbku a vykrajujeme koláčiky, ktoré potom pečieme približne 10 min pri teplote 180°C.
Vychladnuté koláčiky upravíme podľa fantázie a chuti. Moje boli vykrajované 3D formičkami, takže časť som len jemne poprášila cukrom, časť som vyzdobila čokoládovou polevou (ako vidieť na foto makovo-čokoládovú pandu) a časť zlepovala džemom a posypala cukrom. Koláčiky môžeme poliať aj citrónovou polevou, čo je s makom veľmi dobrá kombinácia.
Pridal(a): sykorkas