Gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku. Ako jeho základ sme použili naše bezgluténové chladené medové cesto, ktoré len rozvaľkáte a rýchlo upečiete. Jeho vôňa po škorici a mede sa bude šíriť celým vaším príbytkom. Ako plnka vyšľahané gaštanové pyré so šľahačkou a na ozdobu jemný mascarpone krém, pusinky z bielkov a neskutočne dobré a chrumkavé kandizované orechy. To musíte vyskúšať.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 1 balenie Novalim medové cesto chladené bezgluténové
- Na kandizované orechy:
- 90 g vlašských alebo pekanových orechov
- 1 PL masla
- 60 ml javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¼ ČL mletej škorice
- Štipka soli
- Na gaštanový krém:
- 440 g gaštanového pyré (sladeného)
- 1-2 PL rumu
- 2 plátky želatíny
- 350 ml smotany na šľahanie
- Na mascarpone krém:
- 125 g studeného mascarpone
- 2 ČL práškového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 50 ml vychladenej smotany na šľahanie
- Pusinky z bielkov na ozdobu
Postup:
Medové cesto vyberieme vopred a necháme povoliť pri izbovej teplote. Potom ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm. Prenesieme ho do okrúhlej formy a cesto prstami pozatláčame aj po okrajoch. Prečnievajúce cesto odrežeme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C asi 12 minút.
Na gaštanový krém zľahka vyšľaháme gaštanové pyré s rumom. Želatínu necháme napučať v hrnci s vodou podľa návodu na obale. Potom ju zahrejeme na sporáku. Z vyšľahanej smotany odoberieme pár lyžíc a pridáme do želatíny. Vrátime späť do zvyšnej sľahačky a rozmiešame. Zapracujeme do gaštanového pyré a odložíme chladiť.
Na druhý krém v mise krátko šľaháme elektrickým šľahačom mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Pridáme studenú smotanu na šľahanie a pokračujeme v šľahaní, kým nevznikne pevný krém. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, sáčok zaistíme svorkou a odložíme do chladničky aspoň na 20 minút tuhnúť.
Kandizované orechy pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme maslo, pridáme vanilkový extrakt, javorový sirup, škoricu a soľ. Varíme do spenenia, potom nasypeme orechy a dobre premiešame. Za stáleho miešania varíme pokiaľ hmota nezhustne a nezačne bublať. Potom zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180-200 °C asi 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť a stuhnúť.
Vychladnutý korpus naplníme gaštanovým krémom a opäť necháme chvíľku odležať v chlade. Pred podávaním ozdobíme koláč krémom z mascarpone, hotovými pusinkami a kandizovanými orechami.
Pridal(a): NovalimSK