Florentýnske kvietky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Krehké kvietky z lineckého cesta s karamelovo-orieškovou plnkou.
Suroviny:
- CESTO:
- 300 g múky Promix UNI
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru
- 2 kávové lyžičky vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 150 g studeného masla
- NÁPLŇ
- 50 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 2 kávové lyžičky vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice medu
- 125 ml smotany na šľahanie
- 100 g mandľových lupienkov, resp. nakrájaných olúpaných mandlí
- 100 g nasekaných lieskových orieškov (môžu byť opražené)
- 50 g nakrájaných hrozienok
Postup:
Na cesto si preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor a vajcia a nakoniec rýchlo zapracujeme maslo. Nechať odležať v chlade min. 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme náplň – maslo, cukor, med dáme zohriať, až je zmes trošku hnedá, prilejeme smotanu na šľahanie a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme posekané oriešky, mandľové lupienky a hrozienka. Varíme, kým sa zmes nespojí. Necháme vychladnúť.
Rúru vyhrejeme na 200°C.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, vykrajujeme kvietky (alebo hviezdičky či iné tvary). Pečieme cca 6 – 8 minút pri 175°C. Potom pridáme na koláčiky náplň a pečieme ešte cca 8 – 10 min.
Po upečení môžeme kvietky poliať čokoládovou polevou (hnedou alebo aj bielou).
Pridal(a): snov