Bezlepkový štedrák
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na vianočnom stole môžu stáť koláče od výmyslu sveta, ale ak zbadáme štedrák ťažko mu odoláme. Skladá sa z lekváru, makovej, tvarohovej a orechovej plnky.
Suroviny:
- Cesto:
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml mlieko
- 15 g droždie
- 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
- 50 g kryštálový cukor
- 1 ks vajíčko
- 50 g maslo
- Tvarohová plnka:
- 250 g tvaroh
- 1 ks vajce
- namočené hrozienka v rume
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
- 2 lyžice práškový cukor
- Maková plnka:
- 200 g mletý mak
- 50 ml mlieko
- 3 lyžice cukor
- Orechová plnka:
- 200 g orechy
- 50 ml mlieko
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
- 3 lyžice práškový cukor
- Dodatky:
- plech 32x23cm
Postup:
1. Do vlažného mlieka pridáme lyžicu kryštálového cukru, nadrobíme droždie a necháme kvások vykysnúť.
2. Medzitým v miske zmiešame Bakery mix, cukor, rozpustené maslo, vajíčko a kvások z droždia. Všetko vymixujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť 45 minút.
3. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a rozvaľkáme na papieri na pečenie na tenko.
4. Na prvú časť natrieme lekvár a uložíme druhé tenké cesto, na ktoré natrieme tvarohovú plnku, ďalšie cesto, maková plnka, cesto a nakoniec orechovú plnku a uložíme posledný plát cesta. Necháme ešte prikryté podkysnúť 20 minút.
5. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 200°C 35 minút. Vychladnutý pokrájame.
Pridal(a): Michaela66